На извънредна среща в Брюксел днес министрите на отбраната на страните от НАТО ще обсъдят мащабно и трайно подсилване на силите на Алианса в Източния фланг. В срещата ще участва и българският министър на отбраната Драгомир Заков.

Ще бъдат обсъдени редица ключови въпроси, свързани с усложнената обстановка на сигурност в контекста на кризата в Украйна и последиците за сигурността на съюзниците. Министрите на отбраната ще дискутират още адаптацията на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО.

Колко ще вложи НАТО за отбрана

Държавите от НАТО трябва да влагат поне 2% от БВП в отбрана. Това каза преди срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберт и отново подчерта, че евентуално нападението срещу един от съюзниците от страна на Русия ще срещне решителен отпор от целия пакт.

Столтенберт изрази опасения, че Русия може да прибегне и до употребатана химическо оръжие. По време на срещата ще се проведе и заседание с министрите на отбраната на Украйна, Грузия, Финландия и Швеция и върховния представител на ЕС по външните работи и политика за сигурност, на което ще бъде обсъдена продължаващата подкрепа за Украйна и отговора на настоящата криза.

Последствията за България

"Плодовете и зеленчуците бележат 10% ръст на цените на обща база. Транспортът се повиши с цените на горивата, нормално е цените да се повишат с 10-15 стотинки". Това заяви за "Твоят ден" управителят на най-голямата борса в Южна България - в село Първенец Цветомир Цанов.

От началото на войната в Украйна тирове возят стока всеки ден на различна цена. "Краставиците и доматите се търгуват между 3,50 и 4,60 на килограм. Домати се внасят от Гърция и Турция - екстра качество са между 3 и 3,50, а краставици от Гърция струват от 2,50 до 3 лева, а българската от 4 до 4,50 лева", споделя той.

Според него няма спекула, а цените се покачват в рамките на нормалното.

"Цената на краставицата е нормално да бъде около 5 лева. Бавно и постепенно цените да се покачват, до май месец очаквам при вносните стоки да има ръст с още 10-15%. В момента в България се произвеждат малки количества краставици и зелена салата, която ще бъде около 80 стотинки", обясни той.