„До 10-о число на всеки месец подаваме прогнозна цена за газа за следващия месец. Тази цена зависи от движенията на борсовите котировки през първите десет дни на месеца.

За формирането на тази цена използваме формула и механизъм, който е одобрен и не можем да си правим експерименти с това какво искаме”.

Това заяви председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски в отговор на въпрос защо компанията поиска поскъпване на синьото гориво с близо 60 процента.

По думите му в края на месеца ще има коригиращи данни, тъй като се забелязва тенденция последните два дни цените да вървят надолу и пазарът да се успокоява.

„Това е прогнозна, а не крайна цена. За високите прогнозни стойности повлияха екстремните нива на индексът на борсата в Нидерландия, който е основен компонент по един от договорите. Вярваме, че при коригиращото заявление към регулатора, цената ще е по-ниска.”, уточни той.

Ще има ли увеличение на парното

„За потребителите на "Топлофикация" има моратуриум до 31 март”, подчерта Топчийски в отговор на въпроса как евентуално увеличение с 58 на сто ще се отрази на цената на парното.

"Трудно е да се направи преценка с колко ще се увеличи цената на парното и мисля, че пазарите се успокояват и към края на месеца ще видим по нормални стойности, за да може повишението да е по-нормално. Нека не забравяме, че сме и в края на отоплителния сезон".

По отношение на преговорите с "Газпром" заради изтичащия договор, той беше категоричен, че няма място за притеснения.  В идеалния вариант те би трябвало да започнат в средата на април, защото в средата на годината започвали търговете за капацитет.

"Има вариант и от руската страна да спрат доставките, има вариант и при решение на ЕС да не се сключват договори.”, обясни Топчийски.

Днес Петков и компания се срещат с бизнеса

Правителството се среща с бизнеса. Премиерът Кирил Петков, вицепремиерите Асен Василев, Борислав Сандов и Гроздан Караджов и министри от кабинета се събират с представители на бизнеса. Този път фокус на годишната среща е поставен върху войната в Украйна и последствията от нея за Европа и България.

В дневния ред на срещата са включени и планове на правителството за справяне с кризата, ефектите за българската икономика и бизнеса, както и приоритетите на властта в секторите иновации, инфраструктура и транспорт.