Като член на НАТО България трябва да поддържа определен брой способности. Най-подготвената армия в Алианса има близо 190. А минимумът за нашата е около 38. Това обясни зам.-председателят на Комисията по отбрана и представител на „Продължаваме Промяната” Благовест Белев.

„Искам да подчертая, че всички способности, които касаят духа на Българската армия и способностите на българските офицери и войници, са на много високо ниво и са абсолютно изпълнени.

Ако страната ни не е в състояние да поддържа определен тип способности, политическото и военното ръководство на Алианса взима решение за попълване на тези способности с техника от страни от НАТО. Ако се налага, също и с войски.”, уточни той.

Знае ли НАТО каква е общата картина

Според Белев военното и политическото ръководство на Алианса следи много отблизо военните действия и реагира адекватно спрямо развитието им.

„Движението на сили и средства от едната страна, следват съответната реакция от другата”, подчерта той.

След това даде за пример Прибалтийските републики, които се насищат с модерна техника, която на този етап има възпиращ ефект. Зам.-председателят на Комисията по отбрана сподели своето твърдо убеждение, че до конфликт между НАТО и Русия е малко вероятно да се стигне, като мотивира тезата си с възпиращия ефект от двете страни, който определи като „твърде сериозен”.

„Много се надявам процесът на военните действия да затихне и да се премине към преговори. Такива индикации вече има, и то не от вчера. Виждаме, че и Турция се включи като посредник и близките страни на конфликта се опитват да намерят начин за медиация и мирно решение. Надявам се това да бъде изходът.”, уточни представителят на „Продължаваме Промяната”.

Белев направи коментар за това дали страната ни е защитена при евентуална рязка ескалация на конфликта. Той се позова на отговор, който получил от предишния министър на отбраната Стефан Янев.

„Рязка промяна на обстановката не може да има.”, каза зам.-председателят на Комисията по отбрана.

В какво състояние е българската армия

„Българската армия е в състояние да защитава територията и населението на страната. Това го заявявам най-отговорно. Подчертавам - Българската армия е високопрофесионална и е в състояние да изпълни своите задължения. Хората са с висок дух и ще направят всичко възможно да защитят държавата, както украинците”, е мнението на Белев.

На въпрос дали министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, който се очаква да пристигне у нас в края на седмицата, може да поиска наши самолети да бъдат предоставени на Украйна, Белев заяви: „Не вярвам”.

Той посочи, че няма притеснение за това дали някой не е филтрирал, подценил или скрил информация за инвазията на Русия в Украйна, каквито съмнения изрази Атанас Атанасов.

„Правихме изслушвания и нямаме никакво основание да се съмняваме в подготвеността на нашите служби”, категоричен е зам.-председателят на Комисията по отбрана.