При извършена съвместна акция на ГД „Национална полиция“, ОДМВР-Плевен, Дирекция „Жандармерия“ и Специализираната прокуратура, е разкрита и неутрализирана една от най-големите групи за телефонни измами.

Това съобщиха на специален брифинг от страна на ГДНП и прокурор Сийка Милева. В него участваха и още заместник-директорът на ГДНП старши комисар Николай Хаджиев, наблюдаващият прокурор Евгения Деянова и началникът на сектор „Измами“ в ГДНП главен инспектор Златка Падинкова.

Събраните доказателства по категоричен начин доказват, че групата е действала от началото на 2018 година. В хода на разследването са иззети множество веществени доказателства, както и е установено кой е ръководил престъпната дейност.

Задържани са 8 души, сред които и тарторът

8 души са привлечени като обвиняеми, като е установено, че всичките имат предишни присъди за различни престъпления, каза наблюдаващият прокурор Евгения Деянова.

Групата действала по познатата схема – участниците се представяли за полицаи и молели за съдействие за разкриването на престъпни действия по време на „специализирана полицейска акция“. Така успявали да спечелят доверието на хората и се сдобили с големи суми в брой.

Някои от пострадалите са им предавали злато и други ценности, за които им било обещавано, че ще им се върне, след приключване на операцията.

Задържаните не се водят на трудов договор и някои от тях нямат нито един ден трудов стаж. За сметка на това е установено, че с престъпната си дейност са се сдобили с голям брой луксозни автомобили и друго скъпо имущество.

Жертвите са основно възрастни хора или на другата крайност – младежи, които тъкмо са навършили пълнолетие. Според изнесените данни пострадалите са живеели сами или просто са били далеч от родствениците си и не е имало кой да им помага или посъветва какво да правят.

Групата действала и в северната ни съседка

Златка Падинкова, началник на отдел „Измами“ съобщи, че има доказателства за това, че групата е действала и на територията на Румъния, като за целта са използвани сим карти на румънски мобилни оператори.

На брифинга беше съобщено, че като пряк резултат от действията на полиция и прокуратура за първите седем месеца на 2019 година се отбелязва значително намаляване на случаите на телефонни измами. Според изнесените данни случаите са намалели с 33%.