„Арестът на Бойко Борисов е доста странен на фона на визитата на американския министър, който го чакаме днес или утре, не е много ясно кога ще дойда. Доколкото виждам, не става дума за качествено нови сигнали, за които лидерът на ГЕРБ да е задържан".

Това каза на влизане в НС лидерът на партия „Възраждане" Костадин Костадинов.

„Притеснява ме, че България може да се окаже замесена във военен конфликт. „Възраждане” няма да го допусне"", категоричен бе лидерът на партията.

Според него, ако Борисов е невинен, ще може да го докаже по време на съдебния процес.  

„Не бива да се впечатляваме толкова много от това, че е арестуван бивш министър-председател. Аз самият бях арестуван преди 2 години.

Срещу нас имаше специална операция на ДАНС, някои от обвиненията все още не са оттеглени. Бях заплашен от Прокуратурата с искане за затвор. В съда всички тези тенденциозни, политически мотивирани обвинения, отпаднаха.

Трябва да свикваме с това. Не само корупцията е престъпление, не само присвояване на държавни средства е престъпление, държавата измяна също е престъпление. Днес Прокуратурата трябва да реши дали ще го обвини.”, каза още Костадинов.

Ползва ли се МВР като бухалка

„Има държавни органи и държавен апарат, между които е МВР, и ако някой болен мозък си мисли, че може да злоупотребява с държавните институции - много е сбъркал”, посочи още той.

„Аз познавам Борисов от повече от десет години. Не мисля, че някога някого за нещо е изнудвал. От оскъдната информация излиза, че този случай няма нищо общо с Европейската прокуратура. Това е тук скалъпен, зле скалъпен компромат.”, заяви Дончев.

Националният координатор на ГЕРБ Никола Николов обясни, че Борисов не е бил разпитан в ГДНП до снощи, според разговор, който e имал със защитника на лидера на ГЕРБ Менко Менков. 

„Нито има повдигнато обвинение, нито е извършен разпит. Цялата истина е, че това е един театър, сътворен от Кирил Петков и Бойко Рашков. Целта е Борисов да бъде показан как е арестуван, за да имат нещо, с което да си направят следващите избори.”, посочи той.

Прекалено показно ли е всичко

За публикацията на премиера във Facebook „Няма никой над закона”, Николов каза:

„Това е брутална ирония. Кирил Петков е човекът, който наруши конституцията и това не го казва ГЕРБ, а Конституционният съд”.

Бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева също посочи, че арестът е „абсолютна политическа репресия”.

„Саморазправа с лидера на най-голямата опозиционна партия”, обясни тя.

Събитията днес определи като кулминацията на „случващото се преди няколко месеца по време на изборите”.

„Когато хора, без заповеди, се арестуваха, обискираха и се унижаваха. Днес виждаме завършека на всичко това. На репресивното правителство на Кирил Петков, на базата на чиито показания е арестуван Борисов и няколко души от ГЕРБ”, каза още Караянчева.

Тя коментира и управлението на Борисов: „За 12 години направи България различна. Европейски лидер, лидер на Балканите. Промени облика на страната”, е нейното мнение.