"Обвиняемият бизнесмен Васил Божков дирижира провокациите. За мен няма съмнение в достоверността на записите, които прокуратурата предостави на медиите. Всяка вечер агресивни групи провокират полицията, предизвикват сблъсъци. Всичко това явно цели нагнетяване на напрежението. Очаквахме го още преди да започнат протестите", обясни лидерът на НФСБ Валери Симеонов

"Тези, които се управляват от Дубай или от местните организатори, са няколко хиляди. Не вярвам, че Божков може да събере 10 000 пред парламента, но със сигурност може да събере голяма група хора", добави Симеонов.

"Винаги една част от хората, чийто избор не е постигнал успех, са недоволни от управляващите. Няма как цялото общество да е доволно. Отговорност на управляващите е да изпълняват волята на избирателя", заяви той и припомни, че през 2018 г. също е имало протести.

"Основанието не може да е Гешев да се махне, след като е назначен преди 6 месеца. Той се опитва да промени работата на прокуратурата в посока повишаване на ефективността. В ареста са знакови лица, даже са предприети мерки по съмнение за държавна измяна в Президентството, което е похвално", заяви той.

Симеонов е на мнение, че както има проверки в Президентството, по същия начин трябва да бъдат проверени и разпространените записи с премиера Борисов. Според лидера на НФСБ към този момент няма изглед правителството да подава оставка.

„Хората имат пълно право да изразяват позицията си“

"Протестите са предизвикани от чувството за несправедливост. Ако по-рано хората бяха склонни да търпят, сега те нямат тази склонност", заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Според Сергей Станишев обществото има абсолютно право да протестира и да изразява своето недоволството. От ПЕС, като видни социалисти, подкрепяли народните искания.

А президентът на партията, заяви, че всеки има право да изрази недоволството си по мирен начин, който не пречи на останалите хора.

"Повечето от анализаторите гледат за конкретните поводи за началото на протестите и пропускат това, което се случва в страната през последните три месеца. Във връзка с пандемията, има много дълбоки социално-икономически причини. Блокирането на икономиката доведе до това, че десетки хиляди загубиха работата си, а стотици хиляди живеят с намалени доходи. И ако по-рано хората свързваха двата края, то сега всички изпитват затруднения", каза Станишев.

„Ситуацията в страната е довела до оголване на всички нерви и изключителна чувствителност на хората към всеки дразнител и повод. Истинската причина за протестите е липсата на търпение в хората и дълбоко нараненото чувство на справедливост.

"В повечето европейски страни правителствата влязоха в тежки бюджетни дефицити, за да помогнат на реалната икономика и хората. В България за май месец сме на излишък, което означава, че мерките на правителството не дават резултат. Това бездействие оголи всички нередности в управлението", добави Сергей Станишев.