„Решението на Националния съвет на БСП не включва подновяването на разговорите с Газпром като необходимо условия за преговорите с ПП по отношение на подкрепа на кабинет с техен мандат.“

Това сподели депутатът от БСП Благовест Кирилов.

„Нека да видим кога ще се случат те, кога ще се връчи мандатът за преговори и тогава ще видим как да подходим,” посочи той.

Според него обаче, „когато говорим за диверсификация, това не значи, че трябва да изключим едната страна, за да включим другата. Диверсификация значи от множество източници да получаваме ресурси, така че да имаме и най-добрата цена, и гаранция за доставките.

Така че смятам, че трябва да сме отворени за разговор с всички страни, в това число и "Газпром", за да намерим най-доброто за българския национален интерес”.

Мнението на депутата за актуализацията на бюджета

По отношение актуализацията на бюджета Кирилов коментира тезата на БСП, че той е балансиран и е с повече разходи, защото моментът е такъв, че трябва да се помогне на най-уязвимите.

По думите му дискусията е открита, в момента има над 130 предложения за бюджета, които той посочи, че са прекалено много, особено от гледна точка на опозицията.

„Нека си го кажем – позицията на опозицията, на Бойко Борисов е шизофренна за мен. Защото от една страна казва:

„Бюджетът е дисбалансиран, няма пари". От друга страна иска да се заложат много повече разходи”.

Според Кирилов трябва да се постигне синхрон между всички партии при актуализацията на план-сметката на държавата, така че тя да е работеща и за хората. БСП има някои предложения, които касаят транспорта в малките селски региони.

Русия за първи път не плати свой държавен дълг

Русия е изправена пред дефолт или неизпълнение на задължение по държавния си дълг за първи път от Болшевишката революция отпреди век.

Притежатели на облигации заявиха, че до тази сутрин не са получили просрочени лихви, след като крайният срок изтече снощи.

От Кремъл многократно са заявявали, че няма основания за фалит на Русия. Руските власти подчертават, че са в състояние да изпратят дължимите пари на притежателите на облигации, но това е невъзможно заради наложените от Запада санкции. Обикновено големите рейтингови агенции са тези, които трябва да обявят дефолт, но отново санкциите им забраняват да работят с Русия.