„Вчера стана ясно, че се оформи нова коалиция в парламента - ПП, ДПС, ДБ и ГЕРБ. Тази коалиция прие да се вдигне ветото над преговорния процес с Македония, което днес трябва да се обсъжда в парламента.

И снощи, изненадващо, една вече бивша депутатка от Възраждане, е изживяла катарзис по отношение на организацията и политиката ни. Мисля, че и за слепците е ясно защо се случва това”. Това написа лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов в личния си профил във Facebook.

Припомняме, че по-рано Елена Гунчева съобщи, че напуска Народното събрание и партията на „Възраждане”.

Ефектът от тези промени

„Отцепленията и разцепленията хич да не плашат. Що да правим, когато сме си българи и от една обща болест страдаме - колкото капи, толкова и капитани" - Гоце Делчев”, отбеляза той.

„Това, разбира се, няма да ни спре днес да защитим българската позиция в Народното събрание, нито ще спре Възраждане да управлява страната самостоятелно. Атаките и клеветите срещу нас ще стават все по-силни с всеки изминал ден.

Което ни показва само и единствено, че сме на прав път!”, добавя лидерът на „Възраждане”.

„Бях изключително изненадан, да не кажа шокиран, сутринта от това, което чух, защото буквално до вчера вечерта се притеснявахме изключително много за г-жа Гунчева да не би да стане инвалид, защото миналата седмица тя ни обясни, че се намира в изключително тежко състояние.

Каза, че не може да излиза от дома си, да пътува, трудно се придвижва до лекар. Не бяхме сигурни дали ще успее да дойде за вота на недоверие. Писах ѝ, тя ми отговори  и ми изпрати снимки, на които се твърди, че показва нейното лошо физическо състояние”, заяви Костадинов.

През това време на европейската сцена

Украйна и Молдова бяха одобрени като кандидати за членство в Европейския съюз. За това се договориха лидерите на 27-те страни.

Решението е историческо, защото Украйна официално внесе искане за членство преди по-малко от 4 месеца. С безпрецедентна бързина всички европейски институции придвижиха кандидатурата.

До фактическото влизане на страната в Общността обаче вероятно остава много време. От една страна руската инвазия в Украйна не изглежда дори близо до края си.

Европейската комисия вече връчи на Киев списък със седем искания за мащабни промени. Те включват реформа на Конституционния съд, нова процедура за назначаване на прокурори, система за борба с прането на пари и нови закони за правата на малцинствата.

„Споразумение. #EUCO току-що реши Украйна и Молдова да получат статут на кандидати за членство в ЕС. Исторически момент. Днес е решаваща стъпка по пътя ви към ЕС”, написа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в Twitter.