Турският президент обвини италианския премиер, че се държи нагло и показва неуважение. Това стана, след като Марио Драги нарече Ердоган "диктатор".

Повод за изявлението беше липсата на стол за председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на срещата й с Ердоган. Тогава в залата бяха поставени два стола, които бяха заети от него и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

В днешното си изказване Ердоган намекна, че италианския премиер не е демократично легитимен, да прави такива изказвания, тъй като е назначен от президента на страната.

„Изявлението, направено от италианския премиер, е тотална наглост и неуважение. В момент, в който се надяваме, че турско-италианските отношения могат да достигнат добра точка, правейки такова изявление, този човек на име Драги, за съжаление, взриви връзките помежду ни.

Ти си там, защото си назначен, не си избран”, каза Ердоган.

Да се върнем обратно у нас

„Дано съм добра орисница на 45-ото Народно събрание”. Това каза председателстващата първото заседание на 45-ото Народно събрание Мика Зайкова от „Има такъв народ”.

„Неуморимият Бог на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание, за което съм много щастлива. Вече 1,300 години на този горещ кръстопът, българите се борят за нашата прекрасна земя като една човешка длан, за да има България и за да пребъде тя във вековете.", каза още Мика Зайкова.

По думите ѝ много от нашите предци са умирали с усмивка на уста за свободата на тази прекрасна страна.

„Сигурна съм, че и съвременните българи биха жертвали живота си, за да я има България. Да, България е минала през много трудни премеждия, съдбовни, но винаги е възкръсвала, дами и господа, защото нашият народ винаги е намирал правилния път на възкресението", допълни още Мика Зайкова.

Какво пожела Зайкова на българите и новите си

Според нея и сега България, както и целият свят, се намира в изключително тежка ситуация, както и целия сват.

„Има световна пандемия, ние сме в подстъпите на световна икономическа криза, но България може да бъде утежнена и с една социална криза. Нашият народ много пъти ни е казвал къде грешим – дали на протест, дали на избори или референдум.

Но на 4-ти април той ни изпрати в тази зала с една единствена поръка – промяна. Тази промяна, която ще ни извади от всички последни места в ЕС.”, каза Зайкова.

„Аз и надявам се вие, искате да видите в очите на българите щастието от това да не сме най-бедни, да не сме най-нещастни, да не живеем и най-малко.

За най-голямо съжаление да не сме най-безпросветни, защото дами и господа, страната, която е била на 5-то място в Европа по качество на образованието, сега е на далечното 88.", каза още Зайкова.