„На тези избори, макар и с малко, все пак надделя желанието на българите за промяна". Това заяви социологът Първан Симеонов.

„По-голямата част от българските граждани сякаш още не могат да определят кой е победител от изборите. Над 40% ще ви кажат, че никой не е победител.

Когато сравняваме тези, които казват, че ГЕРБ са спечелили срещу тези, които казват, че са спечелили силите срещу ГЕРБ – има превес на тези, които казват, че са спечелили силите срещу ГЕРБ.”, коментира още той пред медиите.

„Най-голямото очакване на българите е да се състави някакво правителство, макар че обществото е по-скоро скептично, че това ще се случи. Иначе, самото то иска правителство – предпочита съставяне на такова, вместо нови избори.”, каза Симеонов.

„Данните показват, че при един евентуален нов шанс резултатът на Слави Трифонов може би ще порасне, но и от ГЕРБ може би ще се стегнат. Това означава, че перспективата за нови избори може да не даде ново решение и като генерална структура може би пак ще бъдем в патова ситуация.”, посочи още той.

„Има такъв народ“ започва от първия ден с работа

"Няма нужда да се лъжем, че този парламент едва ли ще изкара пълния си мандат. Ще работи толкова колкото трябва. Една от основните му задачи е промяна в Изборния кодекс". Това заяви зам.-председателят на „Има такъв народ" Тошко Йорданов по време на първото заседание на 45-ото Народно събрание.

Той коментира и какво трябва да се промени при следващи избори.

"Българите в чужбина да може да гласуват по пощата, да се махне ограничението за секциите, да има 100 % машинно гласуване, да се избере нова Централна избирателна комисия, да има видеонаблюдение по време на вота", обясни Тошко Йорданов.

„Имаме парламент, който е различен от всички предишни, защото закъсня с 6 месеца. Предишните управляващи се бяха вкопчили във властта и отказаха да изпълнят една от основните процедури в демокрацията – предсрочни избори.

Този парламент е различен, защото в него има представители на хората, които протестираха една година.", поясни той.

От "Има такъв народ" заявиха и, че искат намаляване на субсидиите на партиите на 1 лв. на глас.

Радев и неговото мнение за събитията занапред

"Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата". Това заяви Румен Радев по време на първото заседание на 45-ото НС.

Той съобщи, че в понеделник ще проведе консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство.

"Първо, искам да се обърна към вас, народни представители и да ви поздравя с високо отговорната мисия, която българските избиратели възложиха на вас да представлявате народа, да отстоявате неговите права и интереси. Да сбъднете неговите въжделения. За мнозина тук това е първа изборна длъжност.