"Първо, искам да се обърна към вас, народни представители и да ви поздравя с високо отговорната мисия, която българските избиратели възложиха на вас да представлявате народа, да отстоявате неговите права и интереси. Да сбъднете неговите въжделения.

За мнозина тук това е първа изборна длъжност. Винаги ще се намери някой, който да ви упрекне в липсата на опит. Чувах същото и когато се пуснах в президентската надпревара през 2016 г., чувам го и сега. Това не бива да ви обезсърчава", каза още Радев.

По думите му в политиката някои виждат търгуване с националния интерес.

"С вота си избирателите отхвърлиха това разбиране за политиката. Те поискаха нови хора.

Избраха вас. Никой не е безгрешен, но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанса да запишат на общественото поприще една красива глава в своите биографии.

За това приемете липсата на опит като възможност. В тази зала има достойни политици с парламентарно минало, които в предишните мандати отстояваха парламентаризма.

Уважаеми, госпожи и господа, от вас зависи новото Народно събрание да заработи професионално и почтено. Вие наследявате една институция в дълбока криза", каза още Радев.

Официално: Бойко Борисов подава оставка

Премиерът Бойко Борисов подаде пред новоизбраното 45-то Народно събрание оставката на ръководения от него Министерски съвет. Писмото беше депозирано днес до председателя на парламента чрез деловодствата на двете институции, съобщиха от правителствената пресслужба.

В съответствие с Конституцията ръководеното от Борисов правителство ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на нов Министерски съвет и ще осъществи приемственост в управлението.

Започна и първото заседание

Започна първото заседание на новоизбрания 45-и парламент. То се провежда в старата сграда на парламента на пл. „Народно събрание" 2. Съгласно Конституцията първото заседание беше открито от най-възрастния присъстващ народен представител.

В 45-ото Народно събрание това е Мика Зайкова от „Има такъв народ”.

Народните представители положиха следната клетва:

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се".

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова също присъстват на първото пленарно заседание. Държавният глава отправи обръщение към народа и Народното събрание.

Очаква се изявления да направят представители на парламентарно представените партии и коалиции. След това ще бъде избран председател на 45-ото Народно събрание, който ще поеме ръководството на заседанието и се очаква да произнесе слово.