Вчера комисията по конституционните въпроси на РСМ гласува за пристъпване към промени на конституцията. Предложението събра 10 гласа „за“, 7 „против“ и нито един „въздържал се“. По този начин с малки стъпки процесът в парламентарната зала започна, но все още се среща съпротивата на най-голямата опозиционна партия -  ВМРО-ДПМНЕ, която остава против.

Основната промяна по конституцията си остава искането на София за включването на българите и техните права в основния закон на РСМ. Само тогава ще могат да започнат преговорите по приемането на държавата в Европейския съюз.

Предвидено е сесията на парламента, на която ще започне процедурата по вписване на промените да се проведе на 18 август. До тогава парламентът на югозападната ни съседка трябва да събере подкрепата на 80 депутати.

Колко важно е да се намери подкрепа за промяна на конституцията

От промяната на конституцията и вписването на българите в нея зависи и съдбата на РСМ относно приемането ѝ като пълноправна членка на ЕС. Македонският премиер Димитър Ковачевски изрази опасенията си, че ако промените не бъдат постигнати това не само ще спре пътя на държавата към ЕС, но и ще даде отражение върху отношенията на страната със САЩ.

Ако конституционните промени, които са заложени в преговорната рамка за приемането на РСМ в ЕС заедно с Албания може да отдели двете държави по пътя им към членството в съюза.

Премиерът още заяви, че няма как да се постигне по-добро споразумение и друга преговорна рамка.

Очакваната съпротива от ВМРО-ДПМНЕ не закъсня

Депутатите от опозиционната партия не изневериха на своята позиция и гласуваха против започването на промени в конституцията. Основните доводи на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ са, че промените се диктуват от България и заплашват идентичността на Северна Македония.

Всички 44 депутати от партията са категорични в своята позиция и няма да отстъпят и да променят вота си във връзка с промените, които според тях не са в интерес на Северна Македония, а на България.

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи също изказа своята гледна точка по въпроса. Той заяви, че с всеки изминал ден държавата закъснява за ЕС. Това се доказва по големия брой на македонски граждани, които си вадят български паспорти само за да могат да бъдат граждани на Европейския съюз. Според него това е най-голямото побългаряване. Вписването на българите като малцинство в страната в конституцията ще формализира факта, че става въпрос за два различни народа и ще направи разграничение между македонци и българи.

Османи също предизвика опозицията да изрази ясно мнението си дали е за присъединяване към ЕС или не, а също така и каква алтернатива предлага.