„Уважението към таекуондо в Иран е много голямо. Там това е национална политика. Има около 1 милион и половина активно трениращи, а заедно с тези, които са се отказали, са около 4 милиона”. Това заяви председателят на Българската федерация по таекуондо Слави Бинев в студиото на „Здравей, България”, след като се завърна от визитата си в Техеран.

„У нас ще се проведе европейско първенство G4, което е най-важното за мъже и жени. Ще има и европейска квалификация, която е още по-важна, тъй като се бихме жестоко, за да я вземем в България. Досега не сме били на олимпиада, моля се и на Бога наистина да ни покрие този път, защото има и един спортен шанс, който не трябва да се забравя. Ще има и световен Ханмадан у нас”, каза още Бинев.

„Следващата седмица започва един от най-силните турнири – Sofia Open, европейското първенство ще бъде в средата на април, европейската квалификация ще бъде в средата на май, международният фестивал Ханмадан ще бъде юли, а световното първенство по таекуондо ще бъде през август”, допълни той.

Още европейщина и още неприятни вести

"Ние надлежно плащахме, на минутата, солидарно, каквото ЕК ни каже. А сега компаниите се мотаят". Така премиерът Бойко Борисов коментира темата със забавените доставки на ваксини. Той е на инспекция в района на Панагюрище, заедно с вицепремиера Екатерина Захариева.

Въпросът за проблемите с доставките, които "поставят под ваксинационните планове на някои държави", ще бъде обсъждан и на Европейския съвет в четвъртък вечерта, каза още министър-председателят.

Той отново подчерта, че властите у нас имат готовност да изпратят самолет, който да транспортира ваксини.

"Надявам се Еврокомисията да действа по-строго, ако трябва - да има и съд, за да ни се върнат парите, които сме инвестирали", каза Борисов.

Той коментира още, че според него трябва да се издават зелени електронни паспорти на ваксинираните или преболедувалите COVID-19, за да не им се налага да си правят PCR тестове.

Кой е по-добър – ние или вирусът

"Образно казано, ние се надбягваме с вируса и ще видим кой ще финишира пръв. На фона на ситуацията в страната сме изключително неприятно изненадани от фирмата, която трябваше да достави ваксината, разработена в Оксфорд".

Това заяви на редовния брифинг в четвъртък за разпространението на коронавируса здравният министър на България Костадин Ангелов.

"Уважаеми представители на AstraZeneca, нека да съм пределно ясен: нямаме нужда от вашата вежливост и учтивост, а от ваксини. Нека уговорките да се спазват.

На тази база, ние правим всичко, което сме постигнали до този момент.", добави Ангелов.

"Чакахме ясни и точни отговори от компанията, но такива не получихме.", каза още здравният министър и отново подчерта, че страната ни е изявила готовност да изпрати въздушен транспорт, който да вземе ваксините.