„Въпросът с датата за втората доза от ваксината е административен. Тя се определя на базата на това, което е писал производителят.

За AstraZeneca пише, че втората имунизация се прави между 4 и 12 седмици след първата. Дори да минат определените седмици обаче, няма проблем.

Имунологията показва, че колкото по-късно се постави втората доза, толкова е по-добър имунният отговор. Слагаме интервали между дозите, защото е възможно през този период човек все пак да се зарази.

Хората не бива да се плашат, ако са пропуснали дадената им дата в картончето. Всеки производител пише, че ако имаме остро инфекциозно заболяване, трябва да отложим следващата доза”. Това обясни пред медиите проф. Мира Кожухарова.

Защо България реагира остро срещу производител

Тя коментира и острата реакция на Здравното министерство към производителя на ваксини AstraZeneca.

„Реакцията е нормална, защото има предварително сключени договори, които задължават производителя да ги изпълнява. От друга страна това е положението – произвеждат, колкото могат. AstraZeneca явно не са си преценили капацитета.

Ще трябва всяка страна да се съобрази с ограниченото количество.”, каза епидемиологът. Тя заяви още, че все пак ще има достатъчно ваксини за втората доза.

„Доволна съм, че промениха първоначалното решение да се пази втора доза за ваксинираните. Излизат все повече данни, че първата доза е много важна. Тя създава много висока степен на защита. Втората доза подсилва действието на първата”, поясни Мира Кожухарова.

Според нея е възможно да се наложи да се ваксинираме срещу коронавирус всяка година, както е при грипа.

Рекорден брой ваксинирани хора в България

1,733 са новите случаи на коронавирус у нас при направени над 12,000 теста. Това не представлява притеснение за властите заради едно интересно нещо, което се появява като явление.

369 души остават за лечение в интензивните отделения в цялата страна. 505 са онези, които са преборили вируса. Починалите за последните 24 часа са 48 души. Поставени са над 20,000 дози от ваксините, което е рекорд за едно денонощие за страната ни.

Какво живее по маската, която носим

Все повече българи с проблеми по кожата на лицето заради носенето на маска. Така дерматолозите наричат проблемите по кожата на лицето, причинени от продължителното носене на маски.

Какво се случва с кожата ни под маската? И кои предпазни средства ни защитават най-ефективно от коронавируса?

През последните месеци – все повече са пациентите, които идват тук в кабинетите на дерматолозите, заради кожни проблеми на лицето, причинени от продължителното носене на маски. Обривите най-често се появяват около устата, носа и брадичката, където маската запушва порите.

Топло, тъмно и влажно. Под маската, която закрива голяма част от лицето ни, кипи живот, който трудно можем да видим.