В момента БСП няма предложение за министър-председател. Такова трябвало да бъде утвърдено от Националния съвет на партията.

Той смята, че практиката в историята назад, обаче показвала, че председателят на най-голямата парламентарна група е фаворит за този пост. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на БСП Георги Свиленски пред медиите.

„Имаме над 90 души гражданска квота и коалиционни партньори. Това показва едно отваряне на партията и на коалицията към обществото и общественото мнение. В листите имаме известни професионалисти от науката, изкуството, иновациите и медицината” – добави за листите той.

Ще има ли коалиция със Слави Трифонов

Относно коалиция за управление със Слави Трифонов Свиленски каза:

„Коалиция върху какво? Ако Слави Трифонов, партията му и представителите му са за това да не се краде в държавата, да не се опорочават обществени поръчки, болниците да не са търговски дружества и др., ако тези неща се приемат от партията на Трифонов или тази на Мая Манолова - са добре дошли на масата за преговорите.”, обясни Свиленски.

Депутатът от БСП посочи, че невъзможният партньор е този, който иска да продължи същото управление за държавата.

„Невъзможен партньор е партия ГЕРБ. Тази, която е олицетворение на този порочен модел”, категоричен беше Свиленски.

Той посочи, че БСП е оставила решението за подкрепа на Румен Радев за втори мандат, защото на 4 април първо имало парламентарни избори и чак тогава е било полезно да се мисли за останалите задължения, които предстояли.

„Разбира се, г-н Радев получава нашата подкрепа в политиките и действията, които провежда като президент.”, заключи Свиленски.

Как може да ти запорират сметките, защото си дал интервю

Политологът и преподавател Татяна Буруджиева е със запорирани сметки. Спрян е дори достъпът ѝ до университетската заплата, която получава.

Причината за това е съдебен сблъсък с лидера на БСП Корнелия Нинова.

„Това е иск за две интервюта в пловдивски медии. В едното коментирам като политолог ситуацията в Пловдив - преди две години. Няма обидни думи. В другото, което е преди около година и половина, се коментират преките избори, които предстояха в БСП и подготовката им”, обясни тя.

Според Буруджиева, в България е под риск упражняването на една професия.

„В медиите ние сме в качеството си на анализатори, политолози и социолози, а не в това на приятели, съседи или роднини на политиците!”, посочи политологът.