„В момента се намираме в разгара на трета вълна на пандемията и сега имахме така наречената промяна в режима. С данните от последните два дни имаме нов скок, който се дължи на новите мерки за разхлабване – връщането на децата в училище и отварянето на фитнесите.

Трябва да има сериозен епидемиологичен анализ колко от тези нови случаи от къде идват, който да се прави от РЗИ”. Това заяви пред медиите тази сутрин математикът и преподавател в Нов български университет Лъчезар Томов.

По думите му, тестването за COVID-19 е доста нестабилно. Спада броят на направените PCR тестове – не се тества достатъчно и не се тестват някои части на населението, свързани с училищната система, поради което се подценява сериозно бройката.

„Като видите 30 или 80 деца, които са заразени в статистиката, това означава, че са карантинирани 80 класа. И тази бройка трябва да се умножи по някакво число – по 3 или по 4. Заради това подценяване в тестването се получава, че със закъснение научаваме какво се случва и епидемията се разпространява по-силно, отколкото показват данните.”, заяви той.

„По моите лични преценки около милион и половина души би трябвало да са прекарали болестта до сега в сравнение с официалната статистика, което показва доста голяма разлика. Това не трябва да ни успокоява.”, категоричен е математикът.

Според него, ако на 1-ви март отворят ресторантите и заведенията, има вероятност броят на заразените да се увеличи драстично.

„Всичко зависи от поведението на хората. Ако тези заведения са полупразни, това, което ще се получи е, че няма да има голям принос и те ще са на загуба. Ако са много пълни – ще има много бърза експлозия, ново евентуално затваряне и те ще са на загуба.” – обясни Томов.

Ето докъде ще ни отведе отварянето на заведенията

„Заповедта на здравния министър гласи, че заведенията ще отворят на 1 март. Имаме известно намаление на броя на заразените днес, спрямо вчера.

Данните ще продължават да бъдат динамични – това е ясно. Тази тема е изключително трудна&поради факта, че трябва да се намери верният баланс, но смятам, че ако ресторантите се отворят със съответните ограничения, няма да има проблем”.

Това заяви пред медиите социалният ни министър Деница Сачева.

Тя допълни мнението си с мярката 60/40

„Факт е, че тези, които плащаха осигуровките си, получиха много по-големи компенсации. По мярката 60/40 има работодатели, които получават 300-400,000 лв. на месец, защото осигуряват служителите си на високи заплати.”, поясни министърът на труда и социалната политика.

По думите ѝ специално в сектора на хотелиерството и ресторантьорството 1/3 от договорите излязоха на светло благодарение на мерките.