„Вярвам и винаги съм вярвал на тези момчета. Случаят е много странен и загадъчен.

Няма реално и логично обяснение. Ще проведем необходимото разследване.

Призовавам всички компетентни органи да се включат. От моя страна ще има пълно съдействие.

Аз съм човекът, който има най-голямо желание истината да излезе наяве и виновният или виновните да бъдат наказани”.

Това заяви пред медиите Георги Аврамчев, който е председател на УС на Българската федерация по плувни спортове относно допинг скандала с трима наши национали.

По думите му е напълно възможно, но е малко вероятно друг състезател или някой от персонала умишлено да сложи нещо в чашите на националите ни.

„Всички състезатели знаят какви медикаменти взимат. Те се приготвят от доктор.

Работим с конкретния лекар от 3 години и му вярвам. Когато се взимат проби, се дава протокол, като всеки собственоръчно описва какво пие.

Някои от тях са приемали по 36 хапчета, но не от различни видове. Просто, ако трябва да се вземе 8 милиграма, а едното хапче е 1 милиграм, то се взимат 8.”, поясни Аврамчев.

И допълни, че пробите са изпратени за изследване във Виена.

„Ако един път не се явиш на допинг, получаваш жълт картон. Ако това се случи втори път – получаваш автоматично наказание, без да са те изследвали. Никога не сме давали забранени вещества, за да се притесняваме, че нещо може да се случи”, заключи мнението си Георги Аврамчев.

Какво е обяснението на националите

Трима национали по плуване са дали положителни проби за допинг. По информация от запознати, тримата, уличени в употребата на забранени препарати, са Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов. Спортистите не са с квоти за Олимпиадата.

Плувецът Светлозар Николов е категоричен, че никога не е взимал "станозолол".

"Гарантирам, че никога няма да си вкарам такова нещо в организма. Това се приема от културисти, които ходят по състезания и искат да са по-масивни.”, казва той.

Мнението на останалите

Другият обвинен в употреба на допинг национал - Благой Панайотов, обяви пред медиите, че на 4-ти февруари проби не са взети от всички състезатели.

„Просто ни бяха избрали нас тримата, не знам как и защо. Няма да оставя нещата така със сигурност, защото знам, че не съм виновен. Нищо не съм приемал.”, казва Панайотов.

Те твърдят, че са пили само витамините, давани им в чашка с добавки в националния отбор.

„На „Белмекен” ни даваха по 36 хапчета на ден.”, обясни Панайотов.