В края на този месец служителите на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) ще могат да налагат санкции и на неправилно паркирали автомобили, които са извън зоните за почасово платено паркиране в столицата.

За целта те ще ходят с таблет и принтер и на място ще отпечатват глобата, която ще бъде залепяна за предното стъклото на автомобила в нарушение.

Като доказателство контролиращите ще правят снимки.

Какво ще представлява стикерът и колко ще е сумата

От общината предвиждат санкцията да е между 20 и 200 лева като естествено това се решава в зависимост от нарушението, което е извършено.

Залепеният стикер ще показва, че водачът вече е наказан и следва да заплати глобата в указания срок. За да няма оправдания, че стикерът е скъсан или не е видян, нарушителят ще получи фиша си и по пощата освен физически на стъклото. Важен факт е, че тези глоби няма да може да се обжалват и няма да имат давност.

В момента служителите на ЦГМ се обучават да работят с новата система, след което тръгват "на лов" за нарушители.

Ще има ли помощ за ЦГМ

В тяхна помощ ще се включват и над 200 допълнителни камери.

Става въпрос за уредите, които в момента са монтирани на светофарите, за да следят трафика. Скоро се очаква системата на Центъра за управление на трафика да бъде свързана с тази на „Пътна полиция”.

Така в реално време от центъра ще уведомяват КАТ за всяко заснето нарушение – минаване на червено, говорене по телефон без хендсфри или неправилни маневри. Санкционирането ще става чрез фиш.

Системата на центъра за управление на трафика вече засича каране в бус лента. Чрез камерите по светофарите ще се следи и за неправилно паркиране.

Вторият по големина град в България – Пловдив връща част от мерките в опит да се справи с нарастващия брой на заболели от COVID-19. Решението беше взето от местните власти. От днес започват масови проверки за носене на маски.

„При покачващия се брой на положителни проби и запълващите се болнични заведения категорично считам, че акцентът трябва да бъде към завишаване на контрола.”, заяви областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

„Мерките не се спазват, затова върнахме и пропусквателния режим – в големите хипермаркети за хранителни и нехранителни стоки ще се допускат до 100 души, с дистанция между тях и задължително носене на маски”, каза още тя.