„Носенето на маски може да намали до 30% честотата на новозаразените. Това са изводите на анализ, направен в Канада от българин.

Мерките, които има, са достатъчни. Трябва да бъдем разумни, за да ги спазваме, тъй като това ще позволи да намалим скоростта на разпространение.”, заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев пред медиите.

Той сподели, че подобно на проф. Асен Балтов, през главата му е минавала мисълта, че коронавирусът е създаден в лабораторни условия.

Можем ли да променим съдбата

„Нека се концентрираме върху нещата, които можем да променим. Дали е лабораторен вирус, или не, не можем да го променим.

Можем да променим нашето поведение – да ходим повече с маски, да спазваме дистанция и да си мием повече ръцете. Тези неща са в рамките на това, което всеки един от нас може да направи.

Вместо да говорим за неща, за които не знаем или не можем да променим”, апелира пулмологът.

„За огромно съжаление вече имаме четирицифрена бройка на новооткрити. Добрата новина е, че процентът от тези, които влизат в болница от тази бройка, е по-нисък, тъй като основната част на разпространението е през училищата, където има по-млади хора. Общата бройка обаче е много притеснителна.”, каза още Симидчиев.

Той сподели, че в МВР болница обстановката е далеч по-спокойна, тъй като лечебното заведение е ведомствено. Той изрази огромна благодарност към екипите, които се борят с коронавируса, за стриктното спазване на протоколите.

„От февруари досега опознахме по-добре вируса. Имаме протоколи, с които го лекуваме много по-ефективно, поради което, въпреки че има повече бройки, част от хората не стигат до болници.

Трябва ни повече време, за да изследваме и въздействието на новите медикаменти и ваксините, за които се надяваме да могат да работят.”, добави д-р Симидчиев.

Накъде отива държавата ни с коронавируса

Нов печален рекорд в броя на заразените за последното денонощие. По данни на Националния информационен портал броят на новорегистрираните надхвърли психологическата граница от 1000, като в понеделник са регистрирани 1024 положителни теста от направени общо 4 406 теста. Това означава, че заразените са 23,2% от изследваните.

Най-много новозаразени има в София – 292 души, а столицата ни е следвана от Пловдив, където заразените от коронавирус са 109. Трети в класацията е Бургас с 63-ма. Излекуваните общо са 210 души.

Броят на починалите също се доближава до досегашния рекорд, отбелязан на 12 октомври. През изминалото денонощие са починали 22 души. Така общият брой на жертвите достигна 1008.