„Фармацевтичната мафия има интерес да се създава хаос в системата". Това коментира в сутрешен ефир лидерът на политическа партия ВОЛЯ Веселин Марешки.

„Мафията няма интерес да има електронни рецепти, да се запазва в система какви медикаменти е взимал съответният пациент. Много аптеки „живеят" само с фалшиви рецепти.

Здравноосигурителната каса им ги плаща – това е 100 % печалба. Става дума за страшно много пари.", поясни лидерът на ВОЛЯ.

По думите му в сряда се е взело решение да се осигури в около 400 аптеки липсващото на много места лекарство за бременни - „Фраксипарин".

„Защо 400? Това ще реши ли проблема? Има много аптеки, които правят реекспорт.

Те са създадени, за да минават през тях лекарства и да се изнасят в чужбина на по-висока цена. Лесно може да се провери дали и кой изнася медикаменти.", твърди Марешки.

Според него медиците дават абсолютно всичко от себе си, за да помагат на хората по време на пандемията.

„Не мисля, че има дори един лекар, който да не следва клетвата, която е дал. Тези хора се раздават максимално.

Просто ситуацията е такава в целия свят. Това е криза, за която никой не е подготвен.

Трябва да се помага на лекарите, а не да се пречи. Когато дойде някакво становище от БЛС, управляващите трябва да реагират по-бързо. Доста отдавна алармирахме, че трябва да се готвим за зимата и отново леко догонваме събитията.", каза още Веселин Марешки.

Той заяви, че още днес ще се срещне с представители на управляващата партия, за да постави този въпрос.

„Не трябва да има нито един човек без лекарства и тест.", категоричен е лидерът на ВОЛЯ.

Трябва ли да се затягат мерките у нас

„Много е сложно решението. Ако има капацитет в болниците, не би трябвало да се затварят бизнеси. Който може, работи дистанционно. Нека хората бъдат по-съвестни".

Значително покачване на смъртността у нас

Смъртността у нас е съизмерима с тази в Испания и Франция. Това обяви категорично здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на здравните власти.

Добрата новина е, че се наблюдава трайна тенденция за повишаване на излекуваните на дневна база пациенти в страната – почти наближава 1000 души на денонощие.

1802 лекари в момента са с COVID-19. От тях 121 са приети в болница, а 9 са в интензивни отделения – посочва статистиката.

„Справяме се успешно с контрола на инфекцията. България е на едно от средните места в ЕС по заболеваемост. По смъртност сме на 7 място.”, заяви проф. Ангелов.

По-висока смъртност има в Чехия, Белгия, Унгария, Словения, Полша и Хърватия. Измерими с нашата смъртност са Испания и Франция.

„Философията на мерките е ограничение, което да доведе до намаляване на заболеваемостта”, обясни проф. Ангелов.