Онлайн обучението да се редува с присъствено, предлагат от образователното ни министерство. Това съобщи и коментира пред медиите образователният министър на България Красимир Вълчев.

Той обясни, че за всяка област ще се взима различно, индивидуално решение, но идеята е дистанционното обучение да е най-много 3 седмици.

От днес влизат в сила нови мерки срещу COVID-19

„Предложихме на областните щабове варианти за редуване на учениците. Целта ни е да се облекчи системата, има предпоставки за това. Общите ни насоки са децата да не учат в онлайн среда повече от 2-3 седмици.", каза той.

„Лятото имаше много дебати какъв модел на обучение да изберем. Тогава категорично надделя мнението, че образователният процес с маски е неефективен, да не кажем невъзможен, особено за по-малките ученици.

Затова тогава избрахме модела на невзаимодействие. Днес, обаче ситуацията е усложнена.

Следващата седмица ще обсъдим дали носенето на маски в час да бъде задължително.”, заяви министърът на образoванието и науката Красимир Вълчев.

„В момента всеки директор или учител може сам да вземе решение за носене на маски в час.”, каза още той.

По думите му е факт, че в момента има много по-малко констатирани случаи на коронавирус при по-малките ученици, отколкото при по-големите.

„Днес 44% от учениците ще учат в електронна среда, довчера бяха 38-39%", поясни Красимир Вълчев.

Според него наистина важният въпрос в случая, когато се предлага обучение в онлайн среда, е за колко време ще бъде то.

„Смятам, че много малка част от нас и от учителите ще подкрепят варианта за дистанционно обучение до края на годината. След втората-третата седмица децата губят ангажираност с обучението, натрупват се психически проблеми, децата се десоциализират, двигателната активност също се уврежда”, коментира образователният министър.

Къде гимназистите ще се връщат в клас

„През януари и февруари вероятно ще има 2-3 седмици, когато се очакват и сезонните грипни вируси. Тогава вероятно ще има преминаване на обучение в електронна среда.", предположи Красимир Вълчев.

Той обяви, че не е обсъждан вариант за намаляване на лятната ваканция. „Всички варианти по принцип са възможни, но това е краен вариант. Засега не се обсъжда и удължаване на зимната ваканция", допълни образователният министър.

Каквото и да споменем за онлайн обучението, няма как да скрием това, че то промени доста неща в ежедневието на децата, както и на възрастните. Според експерти, близки до ситуацията, възможностите децата да се върнат обратно по класните стаи са малки.