„Опитът показва, че пълният локдаун не спира разпространението на COVID-19, а го отлага. Докато всички хора не минат през вируса, пандемията няма да свърши". Това заяви проф. Андрей Чорбанов.

По думите му не знаем какъв е истинският процент на хората, изкарали коронавируса, защото голяма част от тях са безсимптомни. Според него паниката също има значение за броя хора, които се тестват.

„Психологическият характер прави хаоса по-голям. Много хора, които са клинично здрави, отиват да се тестват от страх. Ако зависи от мен, бих спрял масовото тестване и бих изследвал само тези със симптоми.", каза проф. Чорбанов.

Той коментира и факта, че България задмина Италия по най-много починали от COVID-19 за ден.

„Ние сме с повече хронични заболявания, водим по-нездравословен начин на живот. Затова имаме толкова смъртни случаи.", смята професорът.

Според него не може да се разчита на лична отговорност при спазването на карантинината.

„Хората се притесняват да не останат без работа и нарушават забраната, когато нямат симптоми, но са положителни. РЗИ не успява да провери всички", каза още имунологът.

„Плазмата не е панацея. Ваксината ще бъде панацея, но за следващата пандемия.

Сега никой не проверява защитата на ваксината, а само дали има странични ефекти.”, поясни проф. Чорбанов.

Ще се взриви ли здравната система

„През пролетта заявихме, че ще се стигне до един момент, в който системата няма да може да поема пациенти. В момента в здравеопазването няма хаос, а високо напрежение. Има отделни лични трагедии – искаш да се лекуваш, но не можеш.

Това се случваше и в други държави, много по-развити от нас." Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Според него не бива у лекарите да се създава усещането за вина. Това по никакъв начин няма да помогне на ситуация.

Кой се прояви като грешник в организацията

„За мен системата се справя, но обществото се провали. То трябваше да разбере, че ние няма да можем да помогнем на всеки, който има нужда да влезе в болница”, посочи още председателят на БЛС.

Той е на мнение, че ще се стига до върнати пациенти.

„Пандемията е като вълна, която ни залива. Ясно е, че ще има такива случаи. Всеки ден се боря с това да намирам места за болни. Те обаче няма къде да бъдат приети”, посочи д-р Маджаров.

Председателят на БЛС предупреди, че системата ще бъде притисната и трудно ще оказва помощ на хората със заболявания, различни от коронавирус. Затова д-р Маджаров призова за спазване на настоящите мерки, за да не се налага въвеждане на по-строги.