Със заповед на вътрешния министър Бойко Рашков Главна дирекция „Национална полиция“ започна цялостна проверка на дейността на отдел „Охранителна полиция“. Поводът - клипът, на който се вижда как полицай удря шамар на турски шофьор.

Тогава потърпевшият разказа, че му е бил поискан подкуп.

В хода на проверката о казуса бяха установени двамата служители на реда. Те са младши инспектори от група „Контрол на пътното движение по главни пътища и магистрали“.

Кой раздава шамарите и кой правосъдието

Прекият извършител е с 18 години стаж в системата на МВР, а шофьроът на патрулния автомобил работи във ведомството от 9 години. Те са дали обяснения за случилото се, както пред прекия си ръководител, така и пред състава на проверяващата комисия.

Междувременно от комисията е изискана и цялостната документация от 4 април, работния ден на двамата полицаи, в която е проследена и извършената административно-наказателна дейност по време на дежурството им. Изяснява се и начинът на ползване на техническите средства. Констатирано е, че случаят с чуждия гражданин не е докладван и отбелязан в документацията.

За изясняване на истината е изпратено искане до Дирекция „Консулски отношения“ за връзка с Посолството на Турция у нас и среща с пострадалия водач. Използвани са и каналите на Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ и българския полицейски аташе в Турция.

Паралелна проверка по случая е разпоредена и от административния ръководител на Софийската окръжна прокуратура.

Ще се плати ли на пътните строители

„Днес се надяваме предложението за моментално плащане на над 600 млн. лв. към строителните фирми, да мине през правна комисия. Това е 50% от парите, които им се дължат.

Останалите 50% ще минем през експертна комисия, за да установим дали средствата са похарчени правомерно и да ги одобрим. Ако тези 600 млн. минат през зала утре, ще бъдат готови за отпускане и ремонтните фирми ще започнат работа веднага".

Това заяви преди редовното заседание на МС премиерът на Република България Кирил Петков.

Правителството отпуска и безвъзмездна помощ за авиопревозвачите в размер на 60 млн. лв. „Ще одобрим и проект за създаване на ГКПП "Русе - Гюргево" за фериботи, за да възобновим линията. Отпускат се и 32 млн. на Фонд „Земеделие" за подпомагане на производители на плодове и зеленчуци", посочи още министър-председателят.