„Човекът който трябва да пази закона, го е погазвал многократно”. Това заяви Иван Демерджиев, бивш министър на правосъдието.

„Надявам се, че каквото и да е произнасянето днес, няма да се сложи край на усилията. Тези усилия трябва да бъдат насочени към провеждане на същинска реформа. Ако днес ВСС се произнесе по очаквания начин, той ще постави въпроса дали самият съвет няма шеф и дали това не е г-н Гешев.”, каза още Демерджиев.

България с нужда от спешна промяна в правосъдието

„Очаквам днес да се проведе пълноценен дебат по исканията, внесени от министър Йорданова. Те са добре обосновани, представени са много доказателства. Надявам се този дебат да осветли голяма част от проблемите, поставени в това искане”, обясни още бившият министър на правосъдието.

„Заемането на един пост не трябва да бъде самоцел. Човек трябва да заема един пост, когато е убеден, че това е правилният пост, правилната ситуация, в която може да свърши нещо полезно. Това, което сме коментирали с премиера Кирил Петков, е че той вижда в мое лице човек, подходящ да осъществява борбата с корупцията по високите етажи на държавата. Не сме коментирали конкретни постове”, поясни Демерджиев.

И допълни, че не знае защо КПКОНПИ няма избран нов председател-

„Имам притеснения, че този орган продължава да бъде управляван от човека, който го напусна”, каза Демерджиев.

Грешките във ВСС

„Нали искат откритост и публичност от главния прокурор? Мисля, че откритост и публичност Прокуратурата дава достатъчно, но е време откритост и публичност да дават и българските политици.

Решенията на българските политици ще плащат гражданите". Това каза главният прокурор Иван Гешев преди старта на дебатите по предсрочното прекратяване на мандата му.

„В рамките на миналото заседание на пленума на ВСС разбрах, че по право участвам във Висшия съдебен съд, а не във Висшия съдебен съвет. Разбрах, че Прокуратурата е централизирана въпреки конституционните промени и закона на съдебната власт.

Разбрах, че Прокуратурата, а не МВР разкрива престъпления. Разбрах, че едва ли не Прокуратурата ръководи съдебното следствие, а не съдът. Прокуратурата има законодателна инициатива.

Да подариш разкази на Йовков и Вазов на неправителствена организация, представлява враждебно и арогантно отношение към неправителствени организации. Очаквам да повиша нивото си на обща култура и правни знания. Ако не беше смешно, щеше да е тъжно.

И то щеше да е тъжно за българската държавност. В името на българската държавност се надявам министърът на правосъдието вместо да обикаля телевизионните студия, и най-вероятно да заявява неверни твърдения с откровено политически характер, които уронват престижа на съдебната власт и по този начин засягат всеки един български гражданин, да заяви твърденията си в пленума на ВСС, а не да мълчи.

Г-н Христо Иванов и г-жа Надежда Йорданова да не се крият. Да излезем пред българските граждани и всеки да чуе аргументите", категоричен бе главният прокурор.