„Продължаваме промяната” се опитва да овладее и БНБ, без да има читав кандидат. Това заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

„В момента има огромна концентрация на финансова власт и информация у един единствен човек и това е министърът на финансите. Разгледайте кои ведомства под кой контрол са. Когато се прави коалиционно правителство, никога икономическата и разследващата власт не са в една и съща партия. В „Продължаваме Промяната”, което е коалиция, са службите, МВР и всички ресурсни и финансови инструменти. Сега тази коалиция се опитва да овладее и БНБ, без да има достатъчно читав кандидат”, коментира Йорданов.

„Взе да ни писва от това пришиване към ГЕРБ и ДПС. Ситуацията да зависим от техните гласове я направиха от „Продължаваме Промяната”. Когато нямаш коалиционни партньори, които да те подкрепят, вървиш по закон и гласуваме в парламента.”, заяви Йорданов.

Сагата „Каримански“

Той обясни, че Любомир Каримански е кандидат на ИТН за БНБ от преди 2 парламента.

„Когато тръгнахме да правим тази коалиция, казахме, че имаме кандидат за БНБ. Г-н Трифонов каза на Кирил Петков и Асен Василев какво предлагаме, те казаха, че нямат кандидат и няма проблем.

До момента, в който се пуснаха правилата за кандидат. Тогава от ПП се сетиха и започнаха да пускат различни кандидати. Предложиха 4 или 5 човека, последният беше Гюров.”, каза Тошко Йорданов.

Губи ли се балансът в коалицията

„В една коалиция, както в един брак, трябва да си имате доверие. Въпреки нашите известни съмнения, приемаме, че хората отсреща подхождат с добри намерения. Не мислим, че ще крадат или нещо такова и ние им се доверяваме. Очакваме същото към нас. В една коалиция, независимо от размера на партиите, те са равнопоставени. Без един от тях, коалицията не съществува”, каза Йорданов.

Той обясни, че кандидатът за БНБ е извън коалиционното споразумение. Всичко, което е извън него, подлежи на разговори.

„Ако някой заложи правителството заради БНБ, ще е в нарушение на коалиционното правителство и това няма да сме ние. Питайте Асен Василев дали ще развалят правителството, ако бъде избран Каримански”, каза още Йорданов.

Относно заплахите срещу Каримански, депутатът от ИТН заяви, че не знае кой ги е отправил, но със сигурност е някой, който не иска номинираният да е част от надпреварата за ръководния пост в БНБ.

Йорданов защити Каримански и по обвиненията за нередности по време на работата му като заместник-управител на банка.

„Тогава са били няколко заместник-директора. Каримански никога не е подписал такива договори. Човекът, който е завеждал тези дейности, е бил в отпуск. Всички сделки или операции, не знам как се казва, преди да стигнат до Каримански, минавали през 4 или 5 контролни органа, които проверявали как това се случва. Накрая до него стига един куп документи и той поставя подписа си. Дори не е виждал клиента. Прокуратурата е разследвала. Той не е обвиняем”, заяви Йорданов.