Първо започваме с новини. Испания въведе официално извънредно положение и наложи вечерен час на територията на цялата страна.

Целта е да се спре ръстът на новите случаи на коронавирус. Мярката влезе в сила снощи и първоначално ще бъде валидна за срок от 15 дни. На гражданите е забранено да излизат между 23 часа вечерта и 6 сутринта.

Местните власти получиха правото да забраняват пътуванията между регионите при необходимост. Премиерът Педро Санчес обяви, че ще поиска от парламента да гласува удължаване на новите правила с до 6 месеца.

Какви ще са задачите на униформените

„Ще се съсредоточим върху ограниченията за придвижване. Ще извършим цялостна образователна и информативна дейност.

Ще продължим да работим за всички проблеми по носенето на маски за лице, консумацията на алкохол по улиците и спазването на безопасна дистанция между хората. Ще бъдем непреклонни в това отношение и ще продължим да докладваме такива случаи.” - заяви Алберт Алтеро, заемащ поста на началник на нощната смяна в полицията в Барселона.

Кой вече победи коронавируса

Голям брой световни лидери вече се срещнаха с новия вирус. Борис Джонсън беше един от първите държавни глави и правителствени ръководители, които се заразиха с COVID-19.

Премиерът на Великобритания беше зле и прекара няколко дни в интензивното отделение на болница в Лондон. След изписването му каза, че донякъде сам си е виновен, защото е с наднормено тегло и в лоша форма.

Принц Чарлз също влезе в списъка с прокажени. Той сподели емоционално съобщение в момента, в който разбра, че е болен от коварната болест.

"Осъзнаваме, че това е странно, изнервящо и често изтощаващо преживяване. Присъствието на приятели и роднини става невъзможно.", сподели той.

Малко след като Борис Джонсън се зарази, премиерът на Русия – Михаил Мишустин обяви през април, че е дал положителна проба. Подробности как е прекарал болестта все още не са известни.

54-годишният Мишустин отсъства от работа цял месец. Със сигурност е прекарал известно време и в болнично заведение.

През юли заразата прихвана и Жаир Болсонаро. Ексцентричният президент на Бразилия е един от най-известните критици на мерките срещу коронавируса.

Той стана известен с това, че го нарече "малко грипче". Болсонаро твърдеше, че се е излекувал с хидроксихлорохин, но според бразилски лекари неговото състояние така и не се е влошило сериозно.

Най-много шум предизвика положителната проба на Доналд Тръмп. Американският президент се зарази в самото начало на този месец.

Той разви треска и беше откаран във военна болница, близо около Вашинтон. Но според официалната информация, в нито един момент състоянието му не е било тежко.

След кратък престой в болницата той беше изписан и отдаде оздравяването си на лекарството "Ремдесивир".