Официално премиерът Бойко Борисов е с коронавирус. Това обяви самият той с пост във Facebook.

“Като цяло имам общо неразположение, към момента по преценка на лекарите оставам на домашно лечение." – това написа министър-председателят на Република България. Той допълни, че спазвайки мерките, всички ще се справим с вируса.

От правителствената пресслужба съобщават, че премиерът ни ще изпълнява работните си задължения и е в постоянна връзка с членовете на Министерския съвет онлайн. За момента не се налага вицепремиерът Томислав Дончев да замества министър-председателя.

"Във връзка с множество медийни запитвания относно положителния PCR тест на министър-председателя Ви информираме, че и към момента премиерът Бойко Борисов изпълнява работните си задължения и е в постоянна връзка с членовете на Министерския съвет.", пишат от пресслужбата на правителството.

Какви мерки ще са взимат

Всички контактни лица вече са подадени на РЗИ. Към този момент заради срещи с премиера под карантина са здравният министър Костадин Ангелов, енергийният Теменужка Петкова, транспортният Росен Желязков, и зам.-външният министър Георг Георгиев.

Сред другите контактни лица са още Севдалина Арнаудова от ГЕРБ, министърът на финансите Кирил Ананиев, на благоустройството Петя Аврамова и министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Под карантина е и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Освен това премиерът е уведомил американското посолство за ситуацията, тъй като в петък имаше среща със зам.-държавният секретар на САЩ Кийт Крак, а ден по-рано и с помощник-държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър.

Бойко Борисов беше поставен под карантина в петък като контактно лице на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, който даде положителен тест за коронавирус. В събота, обаче след цели два отрицателни теста карантината му беше свалена от РЗИ.

А какви стъпки ще бъдат предприети относно състоянието на премиера и защо положителната проба излиза чак след третия тест, обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев.

"Трябва да видим как ще протече заболяването. Ако е необходимо, ще се включат допълнителни медикаменти.

Ако контактните му лица са носили маски, няма особен риск. Редно е да се консултират с РЗИ, за да се обсъди дали има нужда от карантиниране.", обясни той.

А официално се доказа

„Проучване на университета в Тексас показва, че най-рисковото място за зараза с COVID-19 са заведенията на закрито. Едва на 7-8 място по риск е градският транспорт.

Културният човек трябва да вземе предвид тази статистика и да пази себе си и околните.". Това заяви пред медиите директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.