Дълги опашки се извиват пред всякакви лаборатории за PCR тестове у нас. Обикновено обектите отварят в 07.00 ч., но пациенти се редят още преди това.

„Намаляват хората, които искат да се тестват заради пътуване в чужбина. Увеличават се контактните лица и тези с оплаквания.

Доста често имаме масови изследвания на фирми заради болен от персонала.”, заяви пред медиите Недялко Калъчев, директор на частна лаборатория. По думите му на ден се изследват около 300 души.

„По примера на колеги от Западна Европа решихме да изнесем работно място само за взимане на проби за коронавирус. Предстои да го оборудваме и да започне работа.”, каза още Калъчев.

Той коментира как и кога ще бъдат издавани направления за PCR тестове.

„Все още няма договор между Лекарския съюз и касата. Говори се, че вместо да се правят PCR тестове, ще се правят тестове за антитела.

Положителният такъв тест не се нуждае от препотвърждаване. Проблем има с отрицателните проби. Когато имаме пациент, който е в началото на заболяването, е възможно бързият тест да не улови коронавируса.”, поясни Калъчев.

Двама от БСП с коронавирус

Със забележки към депутатите без маски започна пленарното заседание. В процедура по начина на водене Петър Петров от „Обединени патриоти“ призова за промяна на Правилника за организация и дейността на Народното събрание.

Според него трябва да бъдат отстранявани тези депутати, които не носят маски. Петров обърна внимание на колегите си от групата на БСП, които не носят маски.

Председателят на парламента Цвета Караянчева му отговори, че не трябва да се достига до промяна на правилника, тъй като всичко е въпрос на съзнание. След това народните представители без маски напуснаха пленарната зала.

Единствен остана Росен Малинов от БСП.

„Г-н Малинов ще ви помоля да си сложите маската, която квесторът току-що ви донесе. Или ще ви помоля да напуснете залата.“, призова го Цвета Караянчева. Народният представител обаче отказа маската на квестора и напусна пленарната зала.

В тежките времена остават моменти и за награди

Стотици доброволци на Българския червен кръст ежедневно пазаруват хранителни продукти и носят лекарства на самотно живеещи възрастни хора. В навечерието на 142-та годишнина от създаването на БЧК на специална церемония, тези хора ще бъдат наградени с призове за човечност.

Репортерът Ева Костова ни среща с едно от момичетата, избрали да помагат по време на пандемията. Боряна Стоянова е на 18 години.

Какво ще работи и че един ден ще бъде доброволец, знае още в девети клас. Днес е първа година студент по дентална медицина, а вече четвърта обучава деца как се оказва първа помощ към Българския червен кръст.