„Обсъждаме в нощните клубове да се влиза и стига с маска до масите. Мислим и за намаляване на децибелите на музиката, за да не се налага хората да викат и да отделят повече слюнка.

Готови сме на компромиси, за да няма пълно затваряне." - заяви пред медиите Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията в България.

„Вече се усеща спад на клиентите. През последните седмици в социалното пространство постоянно се коментира, че заведенията трябва да се затворят, както е в съседните държави.", каза още Алибегов.

По думите му затварянето на дискотеки и клубове, обачеще убие бизнеса.

„Въпреки, че баровете в Европа не работят, броят на заразените продължава да расте. Абсолютно нищо не се е променило.", категоричен е Алибегов.

„Според мен няма бранш, който да издържи на второ затваряне. Нямаме болни сред персонала.

Мерките, които се взимат, очевидно са достатъчни. Най-важното е да предпазим хората.", поясни Ричард Алибегов.

Дискотеките остават отворени, а в болниците завъртат ключа

Близо 100 са пациентите с коронавирус в болницата в Шумен. Места за повече, обаче няма. Спешно се търсят варианти, защото от вчера вече има чакащи болни.

Критична е ситуацията и с медицинския персонал, който не достига.

„Места в болницата отдавна няма. Постоянно се опитваме някъде да сместим легло, за да не върнем пациент.

До онзи ден имахме възможност за насочване на инфектирани във Варна, от вчера вечерта и там местата се заеха.”, обяви директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов.

Какво ще става оттук нататък

Той заяви, че днес ще бъдат изследвани нови 20 души, за които има съмнения, че са с коронавирус. Очаква се значителна част от тях да са с положителни проби.

„Положението наистина е критично. Снощи с големи усилия успяхме да приемем последния пациент. От тази сутрин места няма.”, допълни д-р Костов.

Директорът посочи, че медицинският персонал е на критичния си минимум и работи буквално на магия.

„В момента имаме девет болни лекари и четирима, които са под карантина. 16 са медицинските сестри – по-малка част от тях болни, останалите – карантинирани.”, каза още той.

След апела на здравния министър проф. Костадин Ангелов от вчера в помощ на медиците в болниците да се включат лекари от консултативните центрове и студенти, д-р Костов съобщи, че засега никой не е заявил подобно намерение.

„Без лекари болницата няма да остане, но ще има звена, които няма да могат да приемат спешните пациенти и да ги обслужват. Имаме някакъв лимит за болни и не можем да се разтягаме вечно.

Моралът обаче не ни позволява да върнем никого.”, заключи директорът на болницата в Шумен.