В НС се получи абсолютно показно как се прави корупцията - през законодателство, скрито зад грижата за хората. Това заяви депутатът от “Продължаваме Промяната” Венко Сабрутев, запитан за цените на горивата.

Той обвини Делян Добрев от ГЕРБ в лобизъм

“Спомняте си едни хора, говреха за единия лев, който се крадял. Внесоха законопроект за цената горивото, която трябва да падне с един лев.

И между 1-во и 2-ро четене се появи магията на корупцията в НС и златната формула – една формула, в която се появи коефициент 50% - със закон да гарантира 50% от свръхпечалбите на “Лукойл” да си останат за тях.”, каза Сабрутев.

Велчев за процедурата на ЕК: Мярката за 25 ст. на литър бензин бе сгрешена още в началото

Той обясни, че има разлика в цените на сорта Брент и суровия руски петрол, който се използва от “Лукойл”. Именно с него се прави свръхпечалба, твърди той.

“Законопроектът, който вкара г-н Добрев, беше уж да намали цената с 1 лв., а всъщност между 1-во и 2-ро четене в 10 часа вечерта на предишния ден в доклада на законопроекта се появи една формула, която казва, че 50% от разликата между двата сорта суров петрол ще влезе в държавата като компенсация, а останалите – ние ги гарантираме на “Лукойл”.

Това се нарича лобизъм”, допълни депутатът.

Относно компенсацията от 25 ст. на литър гориво, която беше въведена като антикризисна мярка миналата година, Сабрутев бе категоричен – ЕК няма да глоби страната ни.

“ЕК казва, че България е успяла да компенсира българските потребители в този ценови шок. Сега комисията иска да провери дали тази мярка не е ощетила небългарските потребители.

Истината е, че не са ощетени. Подобна проверка беше насочена и към други държави.”, каза Сабрутев.

По думите му обаче все още няма крайно решение на ЕК.

ЕК открива наказателни процедури срещу България

Той коментира още липсата на кворум в четвъртък заради, която депутатите не успяха да гласуват въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор.

Това, което се случи снощи, беше техническа хватка от страна на председателя на парламента. Той поиска проверка на кворума след един безумно дълг дебат и четене на доклад, който не представлява особен интерес в този момент за народните представители. И когато поискаш проверка на кворума, и за това нещо има точно 1 минута - се случи това”, обясни още Сабрутев.