„За следващото тримесечие проблемът с ваксините у нас ще бъде решен. Ще получим над 5,5 млн. дози”.

Това заяви тази сутрин в медийното пространство главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обясни още, че зелените коридори са „допълваща функция” към процеса по ваксиниране, а те ще работят и по празниците, така че всеки, който има желание, може да бъде ваксиниран.

„Отваряме ги в празничния период, защото голяма част от личните лекари няма да работят. Искаме хората, които имат желание да се ваксинират, да могат да го направят свободно.”, добави той.

Кунчев коментира още, че е нужно първа и втора фаза на ваксинацията да приключат бързо.

„В Израел има дни, в които няма нито един починал с COVID-19. Там рисковото население е ваксинирано на 86%. Великобритания също има завидни резултати”. Доц. Кунчев добави, че страната ни се намира на 14-то място по заболеваемост в Европа.

„Излизаме от третата вълна, но пандемията остава непредвидима”, каза още доц. Кунчев. Той коментира и ситуацията с Националния оперативен щаб:

„Ние ще работим, ако ни възложат задачи. Няма страна в Е„Ние ще работим, ако ни възложат задачи. Няма страна в Европа, която да няма такъв координиращ орган”вропа, която да няма такъв координиращ орган”.

Какви са данните в България за последното денонощие

„1681 са новите случая на коронавирус в страната. Продължаваме да имаме около 14-15% положителни случаи от всички изследвани, което е добре”. Това обяви главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев.

Общият брой на потвърдените случаи на заразяване с коронавируса у нас е 394 594. Активните случаи са 57 473.

„8309 са настанени за лечение в болница. При тях също има известно намаляване. Хората, които се нуждаят от интензивни грижи са 781”, посочи още той.

Излекуваните за последното денонощие са 3192, а починалите с COVID-19 са 103.

Поставените ваксинни дози са общо 698 517, от които за последното денонощие 22 016.

Франция разхлабва постепенно мерките

Франция подготвя разхлабване на мерките, въведени заради коронавируса. Ограниченията за вътрешните пътувания ще бъдат вдигнати на 3 май, потвърди френският премиер Жан Кастекс.;

На същата дата ще отворят врати и част от училищата. Излизането на страната от строгия локдаун предвижда баровете, ресторантите и културните обекти да заработят към средата на месец май, ако пандемията позволява.

От събота във Франция започват да се прилагат и ваксините на „Джонсън и Джонсън”.

„Здравната ситуация в страната ни се подобрява. През последните 10 дни наблюдаваме истински спад в предаването на вируси.

Пикът на третата вълна изглежда е зад нас, започна и спад на епидемичния натиск. Трябва, обаче да останем много бдителни.

Имаме потвърждение, че британският щам на вируса, пред който сме изправени, е по-заразен, а борбата с него по-трудна. Затова и забавянето на случаите, което наблюдаваме, е два пъти по-бавно, отколкото по време на карантината през ноември.“

Това заяви министър-председателят на Франция Жан Кастекс.