Маскирани и въоръжени нападатели откраднаха сериозна сума от инкасо кола на магистрала „Струма” в сряда. Случката се разиграва на бензиностанция край Перник. По непотвърдени данни грабителите може да са взели до половин милион лева.

Нападателите са били четирима. Грабежът е станал пред очевидци и е записан на охранителни камери. Единият от мъжете от инкасо автомобила е бил ранен леко, след като е получил удар в лицето.

Според разследващите нападателите са избягали в посока Дупница, като издирването им все още продължава. Криминалисти твърдят, че не е изключено зад грабежа да стои добре организирана престъпна група, извършвала подобни престъпления и в миналото.

Кой е виновен за случилото се

Една от версиите е, че е замесен и вътрешен човек.

„Ако си спомним случаите на инкасови обири от последните десет години, винаги в една такава ситуация се разследва и участие на вътрешен човек - било то с информация, или като съдействие”, коментира пред медиите експертът по охрана и сигурност Здравко Дерелиев.

Според специалиста случаят от вчера много наподобява въоръжения грабеж, станал през декември, отново на инкасо автомобил и в района на Перник.

„В двата случая говорим за фирми, които са най-големите в бранша и осъществяват тази дейност професионално и ежедневно. Автомобилът е както трябва да бъде, както беше и в първия случай.”, добави Дерелиев.

По думите му, ако органите на реда се задълбочат да търсят приликите между двата грабежа, вероятно по-бързо ще стигнат до потенциалните извършители на деянието.

Какво е общото между двата грабежа

Припомняме ви, че през декември отново четирима въоръжени нападатели взеха около един милион лева след обир на инкасо автомобил.

Сигналът за грабежа е подаден около 16 часа. По първоначална информация четирима са нападнали охранителите на инкасо автомобила. Крупната сума е ограбена пред енергоразпределителното дружество в Перник.

„Образуваното досъдебно производство е за въоръжен грабеж. Той е в особено големи размери.

Твърди се, че сумата е около 1 млн. лева, но това ще се изяснява на по-следващ етап.”, коментира зам.-окръжният прокурор на Перник Бисер Михайлов.

От полицията тогава не разкриха дали е имало пропуски при охраната на инкасо автомобила, както и не дадоха конкретни данни за съучастници на четиримата мъже в грабежа.

„Имало е оръжие, което обаче не е използвано.”, посочи тогава директорът на ОДМВР - Перник старши комисар Димитър Попов.

Забележете, че и тогава извършителите бягат с джип и все още полицията ги издирва. Охранителите на инкасото не са пострадали сериозно, както и тези, които са почти невредими и при обира в сряда.