„Водим неофициални разговори с всички. Ние сме с нагласата да има правителство”. Това заяви пред медиите депутатът от „Изправи се! Мутри вън!” Николай Хаджигенов.

„Ние сме избрани да свършим определена работа в Народното събрание, което означава и да съставим кабинет в някакъв вид. Видяхте първите изследвания – над 60% от българите очакват да бъде съставено правителство именно от трите опозиционни партии.”, каза още Хаджигенов.

Ако от „Има такъв народ” върнат мандата и се стигне до връчване на третия, Хаджигенов смята, че дори и тогава трябва да се положат максимални усилия, за да има правителство, дори и то да съществува само до края на годината.

„Избори през 2-3 месеца изискват невероятен човешки ресурс, финансов - да не говорим. Скептичен съм и по въпроса, че в тази ситуация на хората им се ходи на избори.”, коментира депутатът.

Според него, при евентуални избори, Патриотите ще бъдат в следващия парламент, защото ще се обединят.

Кой от кого ще иска подкрепа

Втори опит за кабинета „Митов”. Очаква се Парламентарната група на ГЕРБ-СДС да потърси одобрение и от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ”.

Вчера за разговори бяха поканени депутатите от „Демократична България”, но в официална позиция те отказаха да преговарят с ГЕРБ и СДС за бъдещ кабинет. От ГЕРБ са изпратили официална покана на „Има такъв народ” за среща в 12:00 часа.

Премиерът в оставка Бойко Борисов вече обяви, че ако не бъдат намерени допирни точки, мандатът ще бъде върнат още днес или най-късно утре. По закон следва връчването на мандат на втората политическа сила.

В случая това е „Има такъв народ”. Хората на Слави Трифонов, обаче все още не са дали ясен отговор на въпроса дали ще предложат правителство.

Депутатите започват работа с два проекта за решение за налагане на мораториум върху бъдещите действия на правителството в оставка. Едното предложение идва от БСП, а другото – от „Изправи се! Мутри вън!”.

Ще обсъдят и това да нямат великденска ваканция. Съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов обяви, че коалицията е отказала поканата за преговори с ГЕРБ и СДС за правителство.

Възможна ли е коалиция между ГЕРБ и „Демократична България“

Той публикува писмо до председателя на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, в което се посочва, че предизборните ангажименти на „Демократична България” изключват възможността да се отзоват на предложението.

„В отговор на Вашата покана за консултации във връзка с връчения проучвателен мандат за съставяне на Министерски съвет на ПГ ГЕРБ-СДС бих искал да Ви уведомя, че нашите предизборни ангажименти и каузата на „Демократична България" за дълбоки реформи в правосъдието и борба със системната корупция, изключва възможността да се отзовем на Вашето предложение.