Стана ясно, че вече ще има втора фирма, която ще събира тол такси – това е компанията „Телетол“ АД, зад която стои популярната певица от миналото Лилана (Лиляна Деянова) и още двама души.

Компанията вече има сключен договор с Агенция „Пътна инфраструктура“ и ще бъде единственият друг официален лицензиран доставчик на електронно събиране на тол такси.

Досега такъв беше единствено „Интелигентни Трафик Системи“ ЕАД, чийто сайт за продажба на електронни винетки започна да работи в началото на тази година.

Интересното е, че след справка в Търговския регистър става ясно, че „Телетол“ е собственост на кипърска офшорка и стартъп. Дружеството е регистрирано през февруари 2019 година, а на 14 май от Националното тол управление оповестиха официално, че е подписан договорът между него и АПИ.

В същия ден, в който новината видя бял свят, от транспортния бранш се оплакаха, че няма никаква яснота за това как ще работи стартиращата на 16 август тол система за товарните автомобили над 3.5 тона. В същото време започнаха и симулации, които ще изпробват функционалността и изправността на тол системата.

Какво задължава договорът

В съобщението на Националното тол управление се обяснява, че според сключения договор, „Телетол“ трябва да потвърди оперативната си съвместимост с Електронната система за събиране на пътни такси в рамките на 10 дни от подписването му, за да може да започне предоставянето на услугите.

Когато съвместимостта бъде проверена и потвърдена, договорът се активира. Ако това, обаче, не се случи в рамките на посочения 10-дневен срок, ще има удължение, което не е фиксирано и ще бъде до фактическото доказване на оперативната съвместимост на „Телетол“ със системата за тол такси.

АПИ и НТУ така и не разкриват комисионната, която компанията на Лилана ще получава за работата си по продажба на електронни винетки и събиране на тол такси. Все пак се предполага, че тя ще бъде в рамките на 7%, каквато е максималната допустима комисионна по закон и колкото прибират от „Интелигентни Трафик Системи“.

Какво се знае за „Телетол“

Основната информация, която получаваме за „Телетол“ е от Търговския регистър. Според него компанията е учредена на 22 февруари 2019 година, а началният капитал е в размер на 50 000 лева.

Посоченият предмет на дейност е пространен, но основните акценти в него включват разработка, внедряване и управление на софтуерни продукти, информационни технологии, услуги и системи за електронно отчитане и събиране на пътни такси, както и технически решения за цялостната инфраструктура.

В дружеството има два акционера – това са „Нованор“, който държи 70% от капитала и „Инфосистемс интернешънъл“ ЕАД, притежаващ 30% от капиталовложението.

„Нованор“ е софтуерна стартъп компания, за чийто възникване е помогнал фондът „Илевън“. Компанията се занимава с развитие и внедряване на платформи за интелигентни транспортни решения. В работата си се занимават с държавния, общинския и частния сектор.

Собственици на „Нованор“ са Лиляна Деянова и Мартин Димитров, които вече имат опит в работата си с АПИ – тяхната компания разработи мобилното приложение LIMA, даващо актуална информация за пътната обстановка в страната, както и приложението CIVI. Знае се и че „Нованор“ е работила и по няколко проекта в американския щат Мичиган.

Председател на съвета на директорите на „Телетол“ е самата Лилана, докато съдружникът ѝ Мартин Димитров представлява „Нованор“.

Това, което буди интерес, а и съмнения, е миноритарният акционер „Инфосистемс интернешънъл“ ЕАД, зад когото все още не е ясно кой стои.

Компанията е собственост на „Информикс груп“, която пък се управлява от кипърската офшорка „МГ Октагон инвестмънтс“. Същата офшорка управлява и няколко фирми в България, които са от редовните печеливши в обществените поръчки, голяма част от които финансирани с европейски пари.

Други участници в тези търгове подозират, че кипърската офшорка има стабилен политически гръб, най-вероятно от управляващата партия ГЕРБ, тъй като при наличието на закон против офшорките, „МГ Октагон инвестмънтс“ продължава да печели обществени поръчки и то с европейско финансиране.

Калоян Крумов пък е представителят на „Инфосистемс интернешънъл“ в „Телетол“.