"Никога не съм казвал, че фитнесите са безопасни места, напротив, те са най-опасните. Това, че различни неща са разрешени, не значи, че са безопасни".

Това заяви проф. Венцислав Мутафчийски по време на седмичния брифинг на здравните власти в Министерския съвет.

"Колкото и да ми е неприятно пак да влизам в ролята на лош вестител, не мога да спестя фактите.", добави той.

"Още към края на миналата седмица и началото на тази чувствахме, че се случва нещо в болниците. Направихме проучване във ВМА.

Оказа се, че само за понеделник сме приели 13 души за един ден. Преди това толкова болни сме приемали за седмица.

Въпреки че може да е изолиран случай, у нас възникна тревога. Цифрите доказват, че има "събуждане" в столицата, категорично в Кюстендил и в някои други области.", каза още ген. Мутафчийски, като призова медицинските директори да затегнат редиците и "да се подготвят за това, което ни очаква".

"Смъртността въобще не е достигала никакво плато. Въпросите кога и как ще разхлабваме други мерки, биха звучали неиздържано.", категоричен бе ген. Венцислав Мутафчийски по темата.

Кога ще е новият пик на болестта

Нов пик на заболеваемостта от COVID-19 у нас прогнозират здравните власти. Това обяви началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски по време на седмичния брифинг в Министерския съвет, проведен по-рано днес.

Ген. Мутафчийски апелира към медиците да се подготвят за „това, което ни очаква” и призова хората да спазват мерките.

„Това, че някои неща са разрешени, не означава, че са безопасни. Никога не съм казвал, че фитнесите са безопасни места. Напротив - те са най-опасните.”, категоричен бе началникът на Щаба.

„Сценариите показват, че за около седем седмици сме достигнали върха във втората вълна, но изходното ниво е било 35 на 100 000 заболеваемост на 14 дневна база. Стигнахме и най-ниското си ниво, около 90.

В момента, обаче вече не сме 90, а 113 на 100 000. Нивата, от които тръгваме, са доста по-високи. Тоест, едва ли имаме седем седмици, най-вероятно разполагаме с три.”, каза още ген. Мутафчийски.

Ето какво спомена и Ангел Кунчев

Доц. Ангел Кунчев посочи, че една от основните причини за трета вълна е британският вариант на коронавируса.

„Не би трябвало автоматично да се приема, че ситуацията в България е като в Европа. Да, вирусът е тук, да, той циркулира.

Вероятно ще се увеличава, но тези цифри трябва да се гледат от призмата, че пробите са насочени. Те са от хора, пристигнали от Великобритания.”, обясни здравният инспектор и подчерта, че в Източна Европа заболеваемостта от този щам е ниска.