Външният ни министър Екатерина Захариева заяви, че мерките, свързани с масовото разпространение на коронавируса, ще се отхлабват динамично спрямо развитието на заразата.

До края на май, обаче ще остане задължителната 14-дневна карантина след прибирането на българските граждани от чужбина.

Тя очаква още днес Европейската комисия (ЕК) да обяви, че държави с нисък риск от разпространение на COVID-19, ще трябва постепенно да вдигнат ограниченията за влизане в техните граници. Съответно, това означава, че ще се премахне и карантината.

„Тази карантина и това ограничение на движението, особено вътре в Европейския съюз, не може да продължат до безкрайност.

Всички правителства мислят как координирано да отхлабваме тези мерки, но това да не доведе до 2 и 3-та вълна на заболеваемостта”, обясни външният министър в сутрешен блок по-рано тази сутрин.

Как седи ситуацията с бизнес пътуванията

Освен за туризма, това да няма карантина е важно и за бизнес пътуванията, коментира още Екатерина Захариева. Според нея този въпрос би трябвало да е на най-преден план.

„Работим по тези въпроси. Първо на двустранна основа ще отправим предложения. Първо например за краткосрочните бизнес пътувания”, каза Захариева.

Кога ще приключи всичко това

Според външния ни министър едва след 15-ти юни би било възможно са падне карантината за хора, които се прибират от по-малко рискови държави.

„В постоянна координация сме и с Националния оперативен щаб, а и с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

В разговори сме със съседките ни Сърбия и Румъния, за състоянието на пограничните райони. Работниците ще могат да пътуват, без да остават под карантина. Но това е временно“, заяви Захариева.

По думите ѝ се разбра, че вървят постоянни разговори в ЕС как да се възстанови и транспортния сектор, и туризмът.

Все пак, тя предупреди всички хора да не си правят конкретни планове за това къде, кога и с какво ще пътуват, защото има голяма вероятност да не се случи.

Няма как да ви дам точна дата. Всичко зависи от ситуацията не само в България, но и в ЕС. Това ще продължи поне още месец. За да не ви подвеждам не мога да ви дам точна дата“, каза външният министър.