"Ако не спазваме мерките, случаите на COVID-19 и починалите ще се удвоят". Това обяви официално главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"На шесто място сме по заразени в ЕС и Европейското икономическо пространство и второ място на Балканския полуостров. Към момента за тези 2 седмици пред нас са Естония, Чехия, Унгария, Малта и Полша.

Ако позволим грубо неспазване на мерките, ние имаме възможност да удвоим два пъти и половина на заразените и починалите. Макар и рано има тенденция на постепенно задържане на цифрите.”, каза още той.

Къде се намираме в статистиките

По отношение на смъртността достигнахме 20 на 100,000, което ни отрежда четвърто място в ЕС и първо място на Балканския полуостров, уточни Кунчев.

С най-висока заболеваемост са градовете Бургас, Силистра, София, Враца и Плевен. Най-малко болни има в Търговище, Разград, Кърджали, Видин и Пазарджик.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обяви, че 70% от интензивните легла в страната са заети.

"Продължават разговорите за осигуряване на допълнителни количества ваксини. Това стана факт благодарение и на усилията на българския премиер, който с още 5 държави поиска справедливост в разпределението.”, каза още той.

"Третата вълна е по-различна със следното – медиците, които са ваксинирани по време на първата фаза на ваксинация, сега не се разболяват и не боледуват. С това осигурихме сега да нямаме недостиг на персонал в лечебните заведения – т.е. да осигурим нашите воини на първа линия на бойното поле.", посочи още здравният министър.

"Нарастването спрямо миналата седмица е с 23%, а за 14 дни е 73%. По отношение на смъртността – за миналата седмица съобщих за много стръмно нарастване, сега има колебание."

Актуалната обстановка в България

Все пак за 14 дни се запазва висок процентът. Има нарастване и на случаите в болнични легла. България премина от трето на второ място по интензивност на смъртните случаи.”, обяви председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Здравният министър коментира и заразяването при възрастните хора в Дома в добричкото село Опанец.

„Винаги съм казвал, че ваксинираните и преболедувалите могат да бъдат преносители. Тук говорим за нещо, което очаквахме да се случи – хора, които са ваксинирани, имат възможността да бъдат носители, но няма да се разболеят тежко, няма да постъпят в лечебно заведение и няма да загубят живота си заради болестта.

Всеки, който е преболедувал или е ваксиниран, е хубаво да продължи да носи маска. Нямаме притеснения за тези хора. Притесняваме се за тези, които не са ваксинирани, като един от служители, от когото тръгва цялата зараза. Той не е бил ваксиниран и при него клиничната картина е по-тежка.”, обясни още той.