ПП и коалиционните им партньори от БСП и ДБ ще преценяват подходящата форма за търсене на подкрепа за нов кабинет с мандата на ПП.

Ако се постигне съгласие, ще се подходи с изпращането на писма към всеки депутат, каза от кулоарите на парламента депутатът Ивайло Шотев от ПП в предаването "Твоят ден" на NOVA NEWS.

Шотев уточни, че става дума за всички депутати, с изключение на подписалите писмата от ПП, ДБ и БСП.

"Подходът е различен,иноватитен. Ние ще се обърнем към тях  като личности, няма да преговаряме съответно като парламентрани групи."

Това ще направят преди да предложат правителство в този парламент, допълни Шотев. Той посочи, че ще търсят подкрепа от депутати, които споделят техните принципи. За такива посочи нуулевата толерантност към корупцията и работата за благоденствието на гражданите.

Как ще се измъкнем от кризата, която предстои

„Според нас основният и най-бърз начин за преодоляването на кризата, предизвикана от действията и бездействията на сегашния кабинет, са предсрочните избори. Колкото по-скоро, толкова по-добре”. Това заяви лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов по време на консултациите при президента Румен Радев във вторник.

„Най-важната криза може би от всички, на която се дължи и политическата, е кризата на доверие. Доверието и решаването на проблемите може да стане през тези политически сили, които всъщност носят доверието на гражданите.

Много е важно управлението на една съвременна европейска държава да може да се базира и на нови идеи, но и на политически опит”, каза Румен Радев.

„Благодаря, че сте изключително бърз в действията си, както са предвидени по Конституция, защото тя Ви дава възможност сами да преценявате сроковете. Вие в момента действате по начин, който показва, че действително сте загрижен за ситуацията и за изхода от политическата криза”, каза още Костадинов.

Ще има ли възродителен прроцес

От „Възраждане” смятат, че България няма време за губене.

„Най-добрият начин за излизане от кризите и за връщането поне отчасти на доверието на българските граждани към парламентаризма са новите изори. Този парламент е напълно изчерпан”, посочи Костадин Костадинов.

По думите му той и съпартийците му не смятат, че биха могли да имат каквито и да е разговори с която и да е политическа сила.

„Особено пък след гласуването за Северна Македония, където ясно, за пореден път, се очертаха не червени линии, а буквално разломни камиони между нас и всички останали в парламента”, добави Костадинов.