При все че каквато и да е употреба на фън шуй ще подобри обстановката в дадено място, тя може да не е насочена към истинския проблем.

"По време на моите занимания с това изкуство открих, че включването на астрологията е задължително, за да може да се намери крайното решение. Собственият ми живот се превърна в лаборатория след като аз и съпругът ми споделяме един и същ куа или родилен елемент, живеем в една къща и за известно време работехме на едно и също място и при все това фън шуй ни въздейства по доста различен начин.

Практикувам професионално фън шуй от вече пет години и успях да съчетая класическия фън шуй със западната астрология. Тя е основата, от която мога да тръгна, за да преценя пътя на един човек в живота и да мога да му препоръчам различни практики за обзавеждането или обстановката, в която живее", пише Ола Мара Кук, бизнес консултант и професионален интериорен дизайнер.

Точно както някои астролози използват системата на Кох за някои хора и тази на Плацид за други, фън шуй системата трябва да пасва на клиента, на мястото и на решението.

Ако живеехме в идеален свят, техниките на фън шуй щяха да се използват преди една сграда да бъде построена, продадена или обзаведена за живеене. Но реалността показва, че фън шуй е по-скоро метод за решаване на проблеми.

Никой не звъни на консултанта си с думите: „Животът ми е прекрасен, искам фън шуй в дома си!” Хората искат нещо да се промени в обстановката, в която живеят, защото инстинктивно знаят, че нещо не е наред.

Това да разбереш къде е проблемът е най-важното. Когато чета фън шуй, виждам резултата от начина, по който един човек живее живота си. Това не е същото като пътя в живота и всяко решение трябва да бъде специфично за всеки човек.

"През повечето от времето преглеждам 2-ри, 4-ти, 7-ми и 10-ти от аспектите и транзитите на дома. Това е така поради факта, че повечето хора се интересуват от пари, дом, любов и кариера. Много често основният проблем не е в сферата от живота, която клиентът иска да подобри. Често има по-дълбоки проблеми, които трябва да бъдат решени. Винаги предупреждавам клиентите си, че резултатът може да не е такъв, какъвто те очакват да бъде, но че това ще е правилното за тях решение", посочва Ола Мара Кук.

Липсата на баланс в астрологията е до голяма степен подобна на тази във фън шуй. Твърдите аспекти или транзити в един дом ни карат да гледаме към противоположното. Ако прекарваме прекалено много време на работа,  може да пренебрегнем дома.

Хората, които прекарват много време в срещи или в търсене на правилния партньор, трябва да се погледнат в огледалото и да направят нещо за себе си. С фън шуй ние използваме елементите, за да внесем баланс.

Практикуването на това древно азиатско изкуств не трябва да се възприема като изключение от астрологията или като нещо несъвместимо с нея, а по-скоро като допълнение в сложния процес, който наричаме живот. Така че четете таблиците, следвайте транзитите и изчистете килерите!