Не е учудващо, че родителите могат да се нуждаят от помощ в осъзнаването на това какво значи едно дете да се храни здравословно. Прекалено много има изписано по темата, което само може да ви обърка. Ето десет прости правила, които можете да имате предвид.

1. Родителите контролират доставките

Вие решавате какви храни да купите и кога да ги сервирате. При все, че малчуганите често тормозят родителите си за по-малко хранителни продукти, възрастните решават кое да се купува и готви в кухнята. Децата няма да останат гладни.

Те ще ядат това, което има в шкафа или в хладилника у дома. Дори и закуската им да не е толкова хранителна, можете да си позволите от време на време да им угаждате, за да не се чувстват пренебрегнати.

2. От храната, която сервирате, зависи какво и дали изобщо ще ядат

Децата трябва да имат право на мнение. Създайте редовно разписание за храненето. Оставете ги да изберат сами колко и какво да ядат от това, което сервирате.

Това може би ви се струва малко прекалена свобода, но ако следвате стъпка 1, то те ще изберат измежду това, което вие първо се предпочели.

3. Край направилото за празните чинии

Оставете децата да спрат да ядат тогава, когато се чувстват сити. Много родители са отраснали с правилото за празната чиния, но това не помага на децата, особено когато се чувстват сити. Така вероятността да преядат също е значително по-малка.

4. Започнете от рано

Създаването на хранителни навици трябва да започне докато децата са още малки. Може да се наложи да сервирате различна храна по различни поводи, за да може детето да я приеме. Не го насилвайте да яде, а му предложете просто няколко хапки.

5. Пренапишете детското меню

Кой казва, че децата обичат да ядат само хот-дог, пица, бургери и макарони със сирене? Когато се храните навън, оставете децата си да избират нови храни и можете да се изненадате колко силно е желанието им да експериментират.

6. Калориите в напитките също се броят

Содата и другите подсладени напитки добавят допълнителни калории към менюто. Водата и млякото са най-добрия вариант за децата. Сокът също, но само ако е 100% чист. При все това с него не трябва да се прекалява.

7. Пазете сладките

Сладки от време на време – няма проблем. Но не превръщайте десерта в основната причина за яденето на вечерята. Когато той е наградата за яденето, децата ценят повече сладкишите отколкото броколите.

8. Храната не е любов

Намерете по-добри начини да кажете на детето си „Обичам те!”

Когато определени храни се използват като награда за децата и израз на любов, това може да ги накара да използват храната като начин за справяне със стреса или други емоции.

Използвайте прегръдки, похвали и внимание вместо хранителни изкушения.

9. Децата правят като вас

Бъдете добър пример и се хранете здравословно. Когато се опитвате да приучите децата си на добри хранителни навици, давайте най-добрия пример.

10. Ограничете времето пред телевизора и компютъра

С това ще избегнете безсмислено тъпчене и ще поощрите физическата активност. Проучванията показват, че децата, които гледат по-малко телевизия, напълняват по-рядко. Когато ограничите времето за телевизия и компютърни игри, те ще намерят по-активни занимания, с които да запълнят времето си.