Хиляди деца изпитват стреса от развода всяка година. Каква ще е тяхната реакция зависи от тяхната възраст, личност и условията на раздялата и процеса по развода.

Всеки развод се отразява на децата, които са въвлечени в него – много пъти първоначалната реакция се изразява в шок, тъга, фрустрация, гняв или притеснение.

Но децата могат да излязат от подобна ситуация по-лесно и по-способни да се справят със стреса, като много от тях стават по-гъвкави и толерантни млади хора.

Ето някои от най-важните неща, които двамата родители могат да направят за децата си при подобна ситуация:

  • Дръжте визуалния конфликт, разгорещените дискусии и разговорите по правни въпроси далеч от децата;
  • Опитайте се да намалите до минимум промените в ежедневния режим на децата си;
  • Опитайте да държите негативизма и обвиненията далеч от децата си – например на частните терапии или на разговори с приятели извън дома;
  • Всеки родител трябва да се включва в живота на децата

Възрастните, които преживяват процес на раздяла или развод имат нужда от подкрепа – от приятели, професионални терапевти, роднини и семейство. Но не търсете подкрепа от децата си, дори и да ви се струва, че те биха желали да ви помогнат.

Извънредни новини – когато решите, че сте сигурни относно плановете си, поговорете с децата си, че имате намерение да поживеете отделно. Въпреки че няма лесен начин да съобщите това, ако е възможно, най-добре е и двамата родители да присъстват на разговора.

Важно е да загърбите чувството на гняв, вина или обвиненията точно сега. Упражнявайте се как да кажете на децата си тази новина, така че да не допуснете гнева, отчаянието да вземат връх в разговора.

Той трябва да бъде съобразен с възрастта на самите деца, тяхната зрялост и темперамент. Но винаги трябва да включва и това послание: „Това, което се случва, е между мама и тате и в никакъв случай не е по вина на децата.”

Много деца се чувстват виновни дори и след като родителите им са потвърдили, че не са. Изключително важно е родителите да ги убеждават постоянно в това.

Обяснете на децата си, че понякога възрастните променят начина, по който се обичат и не могат да постигнат съгласие по някои въпроси и за това трябва да живея разделени. Но не забравяйте да им напомните, че децата и родителите са свързани до края на живота си.

Родителите и децата често спорят и имат недоразумения за различни неща, но това е част от кръга на живота – родителите никога няма да престанат да обичат децата си или да се разделят с тях.

Дайте на децата си достатъчно информация, за да ги подготвите за предстоящите промени в живота им. Опитайте се да отговорите на въпросите им колко се може по-честно.

Знайте, че не е нужно децата ви да знаят всичките причини за развода. Важно е да знаят какви промени това ще донесе в живота им и по-важното – какво ще остане същото.

Най-добре е да опростите нещата. Можете да кажете нещо от сорта: „Мама и татко ще живеят в различни къщи, за да не се карат толкова, но и двамата страшно много ви обичат!”.

По-възрастните деца и тийнейджъри могат по-лесно да разберат през какво преминават родителите и може да имат повече въпроси, породени от това, което са дочули или доловили от разговорите и кавгите. Не се притеснявайте да им отговорите честно и искрено.