За възрастните детството може да изглежда безгрижен период. Но и при децата има стрес. Неща като училището и социалният им живот могат понякога да създадат натиск, който може е трудно преодолим за децата.

Като родител не можете да предпазите децата си от стреса, но можете да им помогнете да развият здравословни начини за справяне с него и да могат да решават ежедневните си проблеми.

Децата се справят със стреса по здравословни и нездравословни начини. И въпреки че не могат да започнат разговор относно това, което ги притеснява, те искат родителите им да им помогнат да се справят с проблемите.

Но за родителите не винаги е лесно да разберат какво да направят за детето си, което се чувства депресирано. Ето няколко идеи:

Изразете се на глас

Кажете на детето си, когато забележите, че нещо го притеснява. Ако можете, назовете чувството, което според вас то преживява („Изглежда, че все още се сърдиш за това, което стана на площадката/игрището”).

Но това не трябва да звучи като обвинение (“Добре, какво има сега? Още ли се сърдиш за случилото си?”) или като опит да го сложите на мястото му. Така просто показвате, че се интересувате и искате да чуете повече за проблема. Покажете, че ви е грижа и искате да го разберете.

Слушайте детето си

Помолете детето си да ви каже какво не е наред. Слушайте внимателно и спокойно. Избягвайте всяко желание да съдите, обвинявате или да казвате какво според вас то е трябвало да направи. Идеята е да го оставите да покаже какво го тормози.

Говорете накратко за чувствата, които според вас то изпитва

Можете, например, да кажете: „Това трябва да е било разстройващо” или „Нищо чудно, че си се ядосал, когато не са те пуснали да играеш”. Правейки това, вие показвате, че се интересувате какво чувства детето ви.

Помогнете на детето ви да помисли за неща, които може да направи

Ако има определен проблем, който стресира детето, говорете заедно за него и какво може да се направи. Насърчавайте го да помисли за различни идеи. Може да започнете с даването на предложения, но не вършете цялата работа. Подкрепяйте добрите идеи и добавяйте ваши, ако е необходимо.

Изслушайте и продължете напред

Понякога говоренето, изслушването и съпричастността са достатъчни, за да помогнете притесненията да намалеят. След това опитайте да смените темата и да продължите с нещо по-позитивно и релаксиращо. Не отдавайте на проблема повече внимание, отколкото заслужава.

Просто бъдете там

Децата не винаги имат желание да говорят за това, което ги тревожи. И понякога няма проблем в това. Покажете им, че ще сте до тях, когато пожелаят да споделят. Дори когато децата не желаят да говорят, те обикновено не искат родителите им да ги оставят сами. Може да направите нещо заедно – разходете се, гледайте филм, сгответе нещо заедно.

Бъдете търпеливи

Като родители е нормално да ви боли, когато виждате детето си стресирано или нещастно. Но опитайте да устоите на желанието да оправите всеки проблем.

Вместо това се фокусирайте върху начина как да му помогнете, бавно и сигурно, да израсне и само да решава проблемите си – как да се справя с трудностите в живота, да успява да изрази с думи какво чувства, да се успокоява, когато е нужно.