Ако отпуската ви все още е някъде далеч напред във времето, но вие сте от активните хора, които обичат да пътуват, значи това е точно за вас. Подбрали сме три живописни и интересни места, които са близо до столицата и ви предлагаме да посетите.

1. Ждрелото на река Ерма

Разположено малко след град Трън, само на един час път от София. Толкова живописно и внушително, че е сред задължителните места, за любителите на природата.

В началото на еко пътеката може да купите не малко неща, набрани или приготвени от местните жители. Различни видове чай, сиропи или сладка. Все пак ви съветваме да пазарувате в края на разходката, за да не носите излишно тегло със себе си.

Самата пътека е с ниска степен на трудност и е подходяща на практика за всички. Като изключим дървените мостове в началото, които могат леко да затруднят хората с малки деца, остатъка от пътя е широк, лесен и много приятен за разходка.

Да не забравим да ви кажем, че по средата на маршрута има рибарник, в който може да опитате току-що уловена пъстърва, изпечена пред очите ви.

Пътеката е разположена в гориста местност и е особено подходяща за лятото, с цялата сянка и пищна зеленина по протежението й.

2.Еко пътека „Лозенска планина“

Началото й е в покрайнините на село Лозен, до София. Вариантите пред вас са два – да се качите до манастира, който се намира близо до върха, след което да се върнете до началната си точка. Или ако търсите нещо по-предизвикателно да ходите цял ден и да финиширате в село Пасарел.

Ако изберете втория вариант, то това означава да сте се погрижили някой да ви закара до Лозен. Пристигайки в Пасарел е вариант да се приберете до София с автобус или просто някой приятел да ви чака.

Ако се спрете на по-дългия вариант на прехода трябва да имате предвид следните неща. Натоварването е сериозно и се подгответе за минимум 5 часа ходене, като в това число не влизат почивките. В първата половина на пътеката има чешма и това е единственото място, от което може да си налеете вода.

Така, че предвидете количеството вода, така, че да имате за целия ден. Не пренебрегвайте и факта, че веднъж изкачили връх Половрак, ви предстои ходене на открито, така, че шапките са повече от задължителни.

Преход от хижа „Алеко“ до село Железница

Може да се насладите на цялата красота на Витоша, минавайки по този така популярен маршрут. Качете се на лифта в Симеоново, който ще ви остави пред хижа „Алеко“. Пътеките са отлично обозначени и няма почти никакъв шанс да се загубите.

В първата част на маршрута ще видите резервата Торфено бранище, като през цялото време ще сте съпътствани от множество табели, които ще ви разкажат повече за  него.

Следва внушителната гледка на морените под Черни връх, както и самият той. Минавайки бавно по пътеката имате отлична видимост не само към върха, но и към целия град, както и към величествената Стара планина.

Като приятна изненада за вас може да се окаже, че преходът е дълъг, но за сметка на това лесен. По средата ще минете през спортна база „Академик“, в която може да отморите.

Следва малко изморително, но за сметка на това наситено с гледки спускане. Подгответе се с подходящи обувки, за да преодолеете този участък без проблеми.

И разбира се, пристигайки в Железница може да хапнете в някое от местните заведения. Не са много, но за сметка колоритни и няма как да не оцените чара им.