Достъпът до безжичната интернет мрежа при престоя ви в хотел или мотел е удобство, обикновено безплатно, което можете да използвате, за да сте на линия дори и когато пътувате извън дома.

Обаче, компютърната сигурност и личното ви виртуално пространство могат да бъдат изложени на сериозен риск, когато се връзвате към интернет посредством устройства с недостатъчна защита.

Ако възнамерявате да използвате безжичните интернет мрежи за обществено ползване в хотелите, трябва да знаете как най-добре можете да предпазите себе си, самоличността си и бизнес информацията, с която разполагате от кибер атаки.

През март 2015 година кибер хакери успяват да разбият частната защита на 277 различни хотела, информационни центрове и места за отдих.

Този пробив се простира на територията на 29 страни, включително САЩ. След намесата на специализирани екипи за превенция сигурността на мрежите е възстановена на същия ден.

За съжаление, този инцидент, който компрометира възможността за запазване на личното пространство в хотелските интернет мрежи е вторият в рамките на шест месеца.

През ноември 2014 г. специалист, работещи в бранша, открива, че група от кибер хакери са прониквали в безжичните мрежи на луксозни хотели през последните четири години. Тези хакери са търсели конкретно информация, свързана с ядрени проучвания и защитната промишленост на САЩ.

Ето някои съвета как можете да се предпазите от нежелано проникване в личното ви пространство, независимо дали сърфирате от дома си или в хотела

Проследявайте криптирането на мрежата

Винаги когато изпращате електронни съобщения, поствате в социалните мрежи или споделяте снимки или клипчета, вие изпращате лична информация в кибер пространството. Ако пазарувате он-лайн или правите банков трансфер, вие споделяте лична финансова информация през интернет.

Повечето банки и сайтове за пазаруване използват кодиращи процеси, за да предотвратят възможността от кражба на лична информация, но не всички.

Най-вероятно системата на хотела, в който сте отседнали, разполага с такава защита, но все пак е добре да се уверите, че се връзвате към официалната мрежа, а не към изкуствена такава, която може да ви изложи на риск.

Мобилните приложения, обаче, не ползват кодиране. Това означава, че ако използвате мобилно приложение за пазаруване, данните за вашата кредитна карта или акаунт за он-лайн банкиране най-вероятно не са защитени.

Избягвайте споделянето на файлове

Най-добрият начин да предпазите личните си файлове и информация е като избягвате да ги споделяте посредством хотелската безжична интернет мрежа.

Първо, уверете се, че защитната стена на мобилното ви устройство или компютър е включена и функционира винаги, когато ползвате достъп до хотелската мрежа.

Тази защитна стена разрешава и отказва достъп от и до вашето устройство и така представлява първата ви защитна линия срещу потенциални кибер атаки.

Второ, избягвайте споделянето на файлове през сайтове като DropBox, Google Drive и MediaFire, освен ако не е крайно наложително. Така излагате себе си и информацията си на достъп от хакери.

Избягвайте обновяване на софтуера в хотела

Дори и да сте внимателни относно вида информация, която изпращате и да проверявате сигурността на сайтовете, които посещавате, хакерите са открили и други методи как да ви заблудят. Един от най-често срещаните е посредством обновяване на софтуера.

Преди да тръгнете на път, се уверете, че компютърът или мобилното ви устройство е обновено и ъпгрейднато на сигурната безжична мрежа в дома ви. Когато направите това, няма да ви се налага да променяте настройките му или да обновявате софтуера му докато сте на път.