Нашата работа като мъже и жени, които отглеждат деца, е важна, защото нейното влияние трае през целия им живот. Но кои са най-важните дарове, които даваме на децата ни? Да обичат себе си, да имат правилна самооценка и самоуважение.

Любовта към себе си

Да обичаш себе си е най-важното от всички умения. Това е концепция , която децата учат от начина, по който родителите им (и другите възрастни) се отнасят към тях.

Децата първо трябва да знаят, че са обичани и да се приемат такива каквито са. Имайки това като основа, техният естествен инстинкт е да вземат тази любов и да я раздават към света по различни градивни начини.

Както при децата, така и при възрастните, да обичаш себе си означава да се харесваш и да се приемаш такъв какъвто си. Децата трябва да знаят, че въпреки че родителите им може да не харесват винаги това, което правят, те все още ги обичат.

Има голяма разлика между това да не приемате поведението на детето и да не приемате самото дете. Помогнете на детето да разбере,че е човешко същество и че като такова то ще прави грешки. Целта ни е да помогнем на детето да се учи от тези грешки и да ги поправя.

Също така помагаме на децата да потърси сила, като му помогнем да успее в нещо. Естествено успехът означава различни неща за различните деца.

За едно дете успех е да може да обуе само ботушите си и да чуе „Браво, добра работа”. Друго дете може да види успеха в това, че е прибрало играчките си преди лягане.

Самоосъзнаването

Самоосъзнаването е представата, която ние имаме за себе си и означава да се харесваме такива, каквито сме. Ако искаме да научим децата си на това, трябва да гледаме на тях без етикети и сравнения.

Ако едно дете е по-високо от другите деца в класа, то може да се почувства странно. Но, ако на него му се каже, че височината му е предимство, с което то би трябвало да се гордее, детето ще порасне гордо от себе си.

Всяко дете е уникално с нещо. Тези специални качества в децата трябва да бъдат изтъквани и подчертавани – дали ще е неговата готовност да позволи на някого да кара колелото му, капризното му чувство за хумор или способността да носи тръба – това дава на детето позитивно усещане за себе си.

Децата чувстват гордост и удоволствие като знаят, че няма никой точно като тях в света. Бъдете съпричастни с това и споделяйте радостта им като с усмивка им кажете: „Ти си специален. И те обичам.”

Самоуважение

Самоуважението е описвано като „“чувството да бъдеш обичан и способен” Когато тези две качества са в хармония едно с друго, детето притежава себеуважение.

Децата опознават себе си само чрез отражение. През първите най-важни години от техния живот, родителите имат най-голямо влияние за това отражение. А по-късно голяма роля играят и учителите.

Заключение

Като родители ние искаме да правим всичко по правилен и идеален начин за своите деца. Искаме да премахнем всеки конфликт, разочарование и провал от живота им.

Но трябва за запомним, че животът е процес и децата ни ще се сблъскват с тях. И давайки им идеята за обич, усещане и уважение към себе си, ние ги подготвяме за живота. Това е нашата най-важна задача като родители.