На прага на лятото сме и ако повечето хора вече са планирали ваканцията си, някои все още се колебаят и не могат да постигнат съгласие каква точно трябва да бъде тя.

Не малко двойки имат принципно различни виждания за това как трябва да протече почивката, за да бъде отчетена като успешна и да буди само приятни спомени.

Идеалният вариант, в който и двамата харесват едни и същи неща, в истинския живот не се случва толкова често и това налага компромиси. Ако гмуркането или катеренето е обща страст, няма проблем и вие ще прекарате не малко приятни мигове, още докато планирате всичко.

Но ако имат фундаментални различия в нагласите и желанията, то може би имате сериозен проблем, който може да помрачи почивката ви.

Какво искате вие и какво е желанието на половинката ви

Вече ви скицирахме какво имаме предвид, и може да сте се разпознали в горните редове. Ако няма как да постигнете съгласие за това в какъв дух да почивате, то може да измислите компромисен вариант, в който и двамата да получите каквото искате.

Ако единодушно сте решили, че искате да почивате на море, но единия е гмуркач, а другият дори не може да плува и водата го плаши, то повече от наложително е да помислите какво може да се направи.

Нека на мястото, където ще отседнете да има по нещо и за двамата. Не е нужно да казваме, че гмуркането е повече от лесно, когато имаш желание. Но за партньорът, който няма това желание, е добре да има хубав и плитък плаж, а защо не и басейн.

Не по-малко важна е дестинацията. Съобразявайте се с желанията на другия. Ако и двамата обичате да пътувате в чужбина, може да обмислите ваканция в някоя от съседните ни държави. Почивка в Турция или Гърция отдавна е станала достъпен и все предпочитан вариант.

Но ако желанието на единият летовник е да си припомни какво е да се отиде на някое място на нашето Черноморие, което има сантиментална стойност за него, то е добре да се съобразите.

Докато разгледате хотели и курорти, обмислете в детайли какво може да ви предложи конкретното място, ако планирате и търсите коренно различно преживяване.

Дори и една наглед семпла почивка в планината може да се окаже катастрофа, ако не сте подготвени и не знаете какво ви очаква.

Не надценявайте човекът, с който заминавате и ако имате дори най-малките подозрения, че може да не се справи с предизвикателствата, които за вас са лесни като детска игра, просто не му го предлагайте.

Примерите могат да бъдат още много и разнообразни. Няма да ви ги даваме, но ви посъветваме да обмислите всичко в детайли, за да намерите златната среда, в която всички ще се чувстват добре.