В някои области в страната се отчита рязък спад в броя на заболелите от грип, заради което бяха отменени противоепидемичните мерки, които бяха в сила от края на месец януари. Пикът на заболеваемостта в повечето области в страната е преминал, но все пак остават райони, в които още важат противоепидемичните мерки.

От вчера са отменени извънредните мерки за грип и остри респираторни заболявания в София област. Според директора на РЗИ София – д-р Розалина Чобанова пикът на заболеваемостта е преминал и не се очаква влошаване на епидемичната обстановка в софийска област.

Сериозен принос за бързото овладяване на разпространението на грипа и респираторните заболявания оказва въвеждането на навременни мерки от областните власти и оперативния щаб.

Д-р Чобанова коментира, че не следва да се удължават временните противоепидемични мерки, които се отнасят до работата на лечебните заведения и болничната и извънболничната помощ.

София-област не е във високорисковите региони от миналата седмица. Учениците се върнаха в класните стаи на 8 февруари. Всеки ден се следи процента на заболеваемост, според който се предприемат мерки.

Грипната епидемия в Добрич се удължава

От Регионалната здравна инспекция в Добрич съобщиха, че се налага удължаване на противоепидемичните мерки до 16 февруари включително. Решението е взето след заседание на Областния оперативен щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания.

Това се наложи, след като данни за заболеваемостта показват увеличаване на броя заболели.  В периода между 2 и 8 февруари са регистрирани 175 случая на заразни заболявания, от които тези на грип и остри респираторни заболявания са 155. През изминалата седмица случаи са се увеличили на 214,38 на 10 хил. души. Седмицата преди това са отчетени 190,87 на 10 хил. души.

Въпреки увеличение на процента на заболелите лица, в област Добрич не се предвижда преминаване към дистанционно обучение или преустановяване на учебните занятия.

Отмениха грипната епидемия в Сливен

Вчера съобщиха за отменяне на грипната епидемия в област Сливен. Решението беше взето на база намаляването на заболелите лица. Според РЗИ най-бърз спад на болни има при възрастовата група 0-4г и 5-14г.

Грипна ваканция за учениците беше обявена в периода 6-12 февруари. Вчера учениците се върнаха в класните стаи, тъй като противоепидемичните мерки не бяха удължени.

Заболеваемостта в област Велико Търново също се понижава

През изминалата седмица броя на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в област Велико Търново е спаднал. Стойностите вече са под епидемичните нива, което наложи отмяна на противоепидемичните мерки.

Възстановяват се свижданията в лечебните заведения и социалните институции, както и плановите консултации на бременни жени и задължителните имунизации и реимунизации.