Вчера 12 февруари България и САЩ подписаха споразумение във връзка с ядрено партньорство между двете държави. Споразумението включва подкрепа по изграждане на два нови енергийни блока на АЕЦ „Козлодуй“.

Сътрудничеството по ядреното партньорство беше подписано от министъра на енергетиката Румен Радев и Андрю Лайт - помощник-секретарят по международните въпроси в министерството на енергетиката на САЩ.

В документът се посочва създаването на рамка за задълбочаване на съвместната работа между двете държави по проекта за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“. Партньорството също цели да се изгради ядрена програма за граждански цели в България, която да се уповава на общите цели и интереси на двете държави.

Министърът на енергетиката Румен Радев коментира, че основният ангажимент на България и САЩ е постигането на най-високи стандарти за ядрена безопасност и сигурност. С подписването на ядреното споразумение двете държави се съгласяват да си сътрудничат в изграждане на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ „Козлодуй“.

Освен в изграждането на нови ядрени мощности, споразумението между двете държави предвижда и провеждането на консултации и изследователски и образователни програми във връзка с ядрената енергетика.

Помощник-секретарят по международните въпроси в министерството на енергетиката на САЩ Андрю Лайт също коментира, че според него партньорството между двете държава ще продължи дълго.

По неговите думи подписаното споразумение доказва желанието за сътрудничество между България и САЩ. 

Построяване на седми и осми блок на атомната централа в Козлодуй

Припомняме, че през октомври 2023, правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ взе решение за построяване на седми и осми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

През декември, парламентът одобри ускорен график за изграждане на двата блока на атомната централа, в който се посочва, че те трябва да се преведат в експлоатация до края на 2034 година. Премиерът Николай Денков също първоначално беше посочил този краен срок за паралелното построяване на двата блока.

Двата нови реактора ще работят по американска технология. Те ще се строят от американска компания, а в проекта участва и няколко български фирми като подизпълнители.

Пети и шести блок на атомната централа работят по руска технология, но предстои лицензиране и преминаването към американско и френско гориво.

Според министъра на енергетиката строежа на седми и осми блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще струва около 14 млрд., но не посочва в каква валута е измерена тази сума. Министърът още коментира, че изграждането на новите ядрени мощности е държавен проект, за който ще се търси и външно финансиране чрез заеми.

Поради проекта за строежа на седми и осми блок на АЕЦ „Козлодуй“ в града се очаква да се отворят много нови работни места.