„Ваксината на AstraZeneca е абсолютно безопасна при приложението ѝ при пациенти от всякакви възрасти. Това, което към момента липсва от страна на производителя, са тестове, които да показват, че медикаментът е ефективен при по-възрастните хора”.

Това заяви пред медиите д-р Аспарух Илиев, който е завеждащ Лабораторията по инфекции на мозъка към университета в Берн.

По думите му той и колегите му са обсъдили този въпрос и заедно са достигнали до извода, че липсата на подобна информация се дължи на „немарливост” от страна на компанията, която не е включила хора над 65-годишна възраст в клиничните си изпитания.

„Нито една от препоръките да не се ваксинира тази възрастова група не е свързана с наличие на опасни и сериозни странични ефекти при тях”, категоричен е експертът.

„В момента, Европейската медицинска агенция препоръча ваксината за всички възрастови групи, изхождайки от позицията, че поради липсата на особени странични ефекти при по-младите не може да се очакват такива и при по-възрастните.”, допълни той.

Последствията от ваксините

От днес големите търговски центрове и фитнесите у нас отварят при определени правила. В очакване на първите клиенти, търговците подреждат витрините на магазините, в които работят.

Работното време на моловете ще бъде намалено, както бе и при предишното отваряне. Те ще работят от 10.00 ч. сутринта до 21.00 ч. и то при строго спазване на мерките за безопасност.

Ще бъде осигурена допълнителна охрана, която да следи дали всички мерки се спазват. Малолетни и непълнолетни ще се допускат само с придружител с тях.

„Освен дезинфекцията на всеки един час, имаме и допълнително дезинфектанти на всеки вход и изход.

Това, което направихме още миналата година, е да инсталираме нова система в асансьорите, която пречиства въздуха и бори вирусите”, казва Силвия Чапарова, която е маркетинг мениджър в голям търговски център.

Какво ще се случва в самите обекти

От самите търговски обекти ще следят и за струпване на хора.

„Колегите учтиво молят хората да се разпръснат. Махнати са и всички седящи места с цел да няма струпване около тях”, казва още Чапарова.

Отделно във всеки магазин има организация за това колко души могат да се допускат.

„Мисля, че няма да се случва да връщаме или да спираме хора отпред. Един наш колега ще стои на входа, следейки и за броя посетители, и за поставянето на маски.

Осигуряваме дезинфектант, осигуряваме и маска, ако някой си я е забравил.”, посочва Веселин Тодоров, управител на верига книжарници.