„Вечна памет на жертвите на комунистическия режим! Преди 76 г. така нареченият „Народен съд”, който нито е народен, нито е съд - дава началото на един от най-черните процеси в нашата история.

Нелегитимен, примитивен и политически контролиран, той ликвидира физически част от елита на нацията”. Това написа официално премиерът във Facebook в Деня за почит към жертвите на комунизма.

Има ли спомени от комунизма

Според него, обаче все още има гласове, че този престъпен акт е „необходимо и неизбежно правосъдие”.

„Все още има и политици, които твърде плахо говорят по темата, а претендират за демократи. Затова се радвам, че усилията ни дадоха резултат и десетокласниците вече изучават историята на комунизма в България”, пише още премиерът.

Той заявява, че само обективното познаване на миналото може да ни даде нужните поуки за бъдещето.

„Днес страната ни е уважаван член на ЕС, който е гарант за спазването на човешките права и демократични принципи. Безспорно - хилядите жертви са най-болезнената, но не и единствената последица от комунистическия режим.

Щетите върху икономиката, които комунистите и техните наследници оставиха, поправяме и до днес! Същите тези наследници, днес пребоядисани в различни цветове, отново искат властта на всяка цена.

И за целта използват добре познатите методи - унижение и унищожение на политическите противници. Ние ще продължим да бъдем алтернатива на това. Заради прекършените съдби, пред които се покланяме днес!”, завършва министър-председателят.

Румен Радев също не направи изключение

Президентът Румен Радев даде пресконференция по повод четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност. Да, той говори по друга тема, но не пропусна да остане незабелязан.

„Измина година на бурни и драматични събития, които ускориха хода на обществено-политическите промени у нас. В тази турбулентна година президентската институция продължи да отстоява интересите на българите.

Да бъде коректив и последна бариера срещу беззаконието и лобизма. Да задава дневен ред по важни теми, да обединява около значими каузи”. Така започна отчета си президентът.

По думите на Радев, действителността налага да има сериозни институции с ясни приоритети и предвидимост в своите действия.

„Само ще маркирам щрихи от изминалата година и ще насоча фокуса върху приоритетите през настоящата. Както знаете, още в началото на миналата година снех доверие от правителството.

Това бе акт на политическа отговорност срещу острата криза в управлението, корупцията и разхищенията, разпада на държавността и организираното настъпление срещу гражданските свободи”, каза още Радев.

„Изригналите половин година по-късно протести потвърдиха правотата на мотивите ми за снемане на това доверие.

Президентската институция не се скри зад институционалния комфорт, а отново бе на висотата на очакванията на българското общество и подкрепи справедливите искания на протестиращите с присъствие и настояване за оставки. С обръщения и директен призив към Народното събрание”, добави държавният глава в изявлението си.